Ton Heerts

FNV-voorman bepleit afschaffen zelfstandigenaftrek

FNV-voorzitter Ton Heerts is fel tegenstander van sociale voorzieningen voor zzp'ers. Heerts ziet niets in het gelijktrekken van de arbeidsvoorwaarden van zzp'ers en mensen met een vast contract, zegt hij in een interview in het Financeele Dagblad.

"Het zijn gladjakkers, en rechtse lui die van het padje zijn." In het FD haalt Heerts flink uit naar politici, werkgevers, hoogleraren en iedereen die bepleit dat zzp'ers toegang moeten krijgen tot sociale voorzieningen. Hij stelt dat het "sociale stelsel wordt vernietigd" als zelfstandigen gebruikmaken van voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte.

In Nieuwsuur komt FNV-voorman Ton Heerts zijn verhaal toelichten.

FNV-voorman bepleit afschaffen zelfstandigenaftrek

Op de schop

Werkgeverskoepel AWVN wil dat het sociale stelsel op de schop gaat ten gunste van zelfstandigen. Maar volgens Heerts, "is dit verhaal ingestoken door rechtse lui en werkgevers die geen premies meer willen betalen en alle risico's op werknemers willen afschuiven."

Partijen die belangstelling hebben voor het plan van AWVN zetten volgens Heerts, "de de bijl aan de wortel van de verzorgingsstaat waar we honderd jaar voor hebben gestreden."

Zelfstandigenaftrek

De kloof tussen vast en flex zou moeten worden verkleind door de zelfstandigenaftrek te schrappen, vindt de voorman. "Want die wordt betaald door de belastingbetaler."

Met de zelfstandigenaftrek hoeven zzp'ers over de eerste 7.280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. Dat kost de schatkist jaarlijks zo’n 1,8 miljard euro.

Door een streep te zetten door het belastingvoordeel, moeten zzp'ers hogere tarieven vragen en worden ze minder aantrekkelijk. Werkgevers sparen nu kosten uit door goedkope zelfstandigen in te huren, redeneert Heerts.

Het kabinet wil de aftrek beperken, maar een Kamermeerderheid is tegen.

Als we zo doorgaan dreigt een totale vernietiging van ons socialezekerheidsstelsel. Ik zeg: tot hier en niet verder.

Ton Heerts, FNV-voorzitter

Met name schijnzelfstandigheid is Heerts een doorn in het oog. Daarbij doen zzp'ers hetzelfde werk als werknemers in loondienst. "Ik ben helemaal niet tegen échte zelfstandigen. Maar ik verzet mij wel tegen gedwongen zzp'ers, zoals pakketbezorgers bij PostNL, die in feite maar één opdrachtgever hebben."

Er dreigt volgens Heerts een totale vervaging tussen werknemerschap en ondernemerschap, en een explosie van het aantal zzp'ers in Nederland. "Als we zo doorgaan dreigt een totale vernietiging van ons socialezekerheidsstelsel. Ik zeg: tot hier en niet verder."

Kritiek

Zelfstandigen zijn niet blij met de felle uithalen van Heerts. Henk Wesselo van FNV Zelfstandig is verrast door de stellingname van Heerts. "Wij herkennen en onderkennen dat zelfstandigenaftrek ongewenste bijeffecten heeft, maar deze stellingname is extreem en voorbarig."

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) distantieert zich tegen de uitlatingen van Heerts. Bij de vereniging zijn tal van klachten binnengekomen van zelfstandigen. Heerts dient de werkgevers aan te pakken, niet de zelfstandigen, herhaalt ook Maarten Post van Stichting ZZP Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl