Opgravingen

Dalfsen in de ban van 5000 jaar oude vondsten

Uniek in de wereld is de vondst bij Dalfsen: een grafveld en een boerderij uit de tijd van de hunebedbouwers. Niet eerder zijn er restanten gevonden van een nederzetting uit die periode, zo'n 5000 jaar geleden.

Nieuwsuur is in Dalfsen en spreekt er met bewoners, de gemeente en met de archeologische onderzoekers.

Doorbraak

Bij de Overijsselse Vecht hebben zich duizenden jaren geleden oer-Nederlanders gevestigd. De vondst van 5000 jaar oude stenen bijlen, vuurstenen, pijlpunten, messen en kettingen is een doorbraak in geschiedschrijving, concluderen hoogleraren, archeologen, professoren en historici.

 • ADC
  Uitprepareren van de trechterbekers
 • ADC
  Een trechterbeker als grafgift
 • ADC
  Sporen van een huisplattegrond uit de trechterbekerperiode
 • ADC
  Aardewerk uit de trechterbekerperiode uit het huis
 • ADC
  Een trechterbeker als grafgift
Dalfsen in de ban van 5000 jaar oude vondsten

Van de hunebedbouwers zijn tot nu toe vooral hunebedden gevonden, waarin de doden werden bijgezet. De boerderij is de eerste uit die tijd die in Nederland gevonden is.

Naast de boerderij en het grafveld zijn in totaal honderd trechterbekers en andere grafgiften zoals bekers, kralen en stenen bijlen gevonden. De bekers komen uit de periode 3000-2800 voor Christus. Dat betekent dat het grafveld door de kleine gemeenschap in die periode veel is gebruikt.

Woonwijk

Op het grafveld zijn geen menselijke resten gevonden. In de grafkuilen zijn wel verkleuringen te zien, achtergelaten door de vergane lichamen. In enkele graven zijn sporen van een houten bekisting gevonden.

Op de plaats van het grafveld en de boerderij gaat de gemeente Dalfsen een woonwijk en bedrijventerrein bouwen. De gemeente wil daarin elementen verwerken uit de tijd van de hunebedbouwers. Zo komt de route van een oude zandweg die bij de nederzetting hoorde terug in de wijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl