Nieuwsuur
NOS

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 op 17 juli vorig jaar uit de lucht werd geschoten, is geleverd door Rusland. Buitenlandse onderzoeksrapporten - maar naar verluidt ook het Nederlandse justitiële onderzoek - maken uit getuigenverklaringen, afgetapte telefoongesprekken en berichten en foto's op internet op dat de Buk-raketinstallatie uit Rusland kwam. 

Verslaggever Gert-Jan Dennekamp en Volkskrantcollega Bert Lanting gingen in Oekraïne op zoek naar de route die de Buk-raket rond de fatale dag afgelopen zomer moet hebben afgelegd. 

Het spoor van de Buk van Donetsk naar Severnoje

Brokstukken

Op die fatale zomerdag vloog vlucht MH17 recht over de oorlog in het oosten van Oekraïne. Rond 18 over drie Nederlandse tijd verdwijnt het vliegtuig van de radar. Op dat moment horen mensen op de grond een enorme knal en zien ze vervolgens de brokstukken en mensen uit de lucht vallen. Russische media melden dan dat een Oekraïens vliegtuig is neergehaald door een raket. 

Later wordt dit verhaal ontkend. Toch is het een van de hoofdversies die een internationaal onderzoeksteam onderzoekt. Afgeluisterde telefoongesprekken en foto s zouden bewijzen dat de pro-Russische rebellen over een Buk-raket beschikten.

Lees hier het volledige verhaal: In het spoor van de Buk

April 2015: Hoe reageert Rusland op mogelijke ontmaskering dader MH

STER reclame