Drukte op het Museumplein

Amsterdam zucht onder drukte

Lange rijen voor de populaire musea, overvolle winkelstraten en een continue stroom touringcars door de binnenstad. De zomer staat voor de deur en dat betekent dat Amsterdam weer wordt overspoeld door miljoenen toeristen.

Het aantal toeristen in Nederland is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Vooral de stijging in Amsterdam is spectaculair, de hoofdstad blijft de grootste toeristische trekpleister. En die trend zet door. In 2020 verwacht Nederland 16 miljoen toeristen.

Amsterdam zucht onder drukte

Verdubbelen

Dat komt onder meer door de toegenomen economische welvaart. "De komende tien jaar gaat het aantal toeristen verdubbelen. Dan hebben we het dus over miljoenen toeristen die hier rondlopen", zegt toerismedeskundige Stephen Hodes.

De hoofdstad zucht onder de enorme stroom bezoekers. Slechts dertien procent van de toeristen gaat na hun bezoek aan de hoofdstad nog naar een volgende bestemming in Nederland. Volgens NBTC Holland Marketing moeten toeristen beter verdeeld worden over het land om te voorkomen dat Amsterdam bezwijkt.

Hodes bevestigt dat. "Het stadsbestuur moet nu echt fundamentele, harde keuzes gaan maken. Anders raken ze de grip op Amsterdam kwijt en verandert de stad in een ongeregeld pretpark a la Venetië of Barcelona."

In de rij voor het Stedelijk Museum Amsterdam

Deze week alleen al zijn er drie winkels in mijn straat omgetoverd tot ijs- en wafelwinkels. Dat kan gewoon niet.

Els Iping, Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad

Dat het druk is, merken ook de inwoners. Amsterdammers klagen dat hun stad aan het afbrokkelen is en meer en meer verandert in een pretpark. "Het echte Amsterdam verdwijnt. De hele stad richt zich steeds meer op toeristen en hun uitgaven", zegt Els Iping van de vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. "Deze week alleen al zijn er drie winkels in mijn straat omgetoverd tot ijs- en wafelwinkels. Dat kan gewoon niet."

Uit een enquête van Het Parool blijkt dat 68 procent van de bewoners van de binnenstad vindt dat er minder toeristen naar Amsterdam moeten komen. Ook vindt ruim vijftig procent dat er een bouwstop op hotels moet komen.

We mogen ook in dit opzicht niet ten onder gaan aan ons succes: de stad is er primair voor zijn inwoners.

Zin uit de nieuwjaarsspeech van burgemeester Eberhard van der Laan

Honderdduizend banen

De gemeente Amsterdam heeft nog geen concrete plannen om de toeristenstroom aan te pakken. Kasja Ollongren, wethouder van Economische Zaken, Kunst en Cultuur in Amsterdam, ziet het positiever. "Succesvolle steden zoals Amsterdam, werken als een soort magneet. Mensen willen hier heel graag komen, om te wonen, werken en ook om te genieten van de mooie dingen. Dat is hartstikke goed en zoveel beter dan het omgekeerde."

De toeristen leveren de stad dan ook veel geld op. Samen geven bezoekers zo'n 6,5 miljard euro uit en zo'n honderdduizend mensen in Amsterdam hebben er een baan door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl