Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken

Koenders wil eensgezindheid tegen Rusland

De internationale gemeenschap moet zich eensgezind en krachtig blijven opstellen tegenover Rusland, totdat het land zijn koers wijzigt. Dat schrijft minister Koenders van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister moet er "door middel van spierbal (defensieve maatregelen), vuist (sancties) en open hand (dialoog) een nieuw internationaal evenwicht worden bereikt met Rusland". Door de annexatie van de Krim en de inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne is er sprake van een vertrouwensbreuk, die moet worden hersteld, schrijft Koenders.

In Nieuwsuur is minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vanavond te gast.

Koenders wil eensgezindheid tegen Rusland

NAVO-top

Er is naar zijn mening een zorgwekkende situatie ontstaan, doordat de Russen een assertieve en agressieve buitenlandpolitiek voeren en tegelijkertijd restrictieve wetgeving invoeren, waarbij de nadruk ligt op nationale trots.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-landen namen de afgelopen dagen deel aan een tweedaagse top in het Turkse Antalya. De top stond in het teken van Afghanistan en Oekraïne.

De NAVO-ministers waren eensgezind in het veroordelen de Russische agressie tegen Oekraïne. Tegelijkertijd willen ze de communicatielijnen met Moskou open houden, omdat het Westen en Rusland veel gemeenschappelijke belangen hebben.

Versoepeling

Maar de meningen zijn verdeeld over hoe een nieuw internationaal evenwicht moet worden bereikt. Volgens de Baltische NAVO-landen mag de Russische dreiging absoluut niet worden onderschat. Zij dringen aan op een permanent NAVO-leger binnen hun grenzen.

Rusland heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk vluchten uitgevoerd aan de grens van het NAVO-gebied en erboven. Daarbij kregen de autoriteiten geen contact met de Russische vliegers. Een hoge NAVO-functionaris zei in Turkije dat het Atlantische bondgenootschap en Rusland daarom ook militair in gesprek moeten blijven.

"Behalve de verhoging van de militaire gereedheid van het bondgenootschap is het noodzakelijk een open lijn te hebben met Rusland. Het herstelde contact van de militaire kanalen juich ik daarom toe. Het is in ons belang in dialoog te blijven over de toekomstige samenwerking", aldus Koenders.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl