Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken steunt de liefdadigheidsorganisatie de Clinton Foundation met 4,4 miljoen euro. Maar Amerikanen vragen zich af waarom buitenlandse mogendheden dat doen? Een directe lijn naar the oval office, mocht Hillary Clinton de presidentsverkiezingen winnen?
Nieuwsuur spreekt met Jonathan Allen, die een boek schreef over Hillary Clinton. En met Gregory Wawro, professor aan Columbia University in New York, gespecialiseerd in campagnes en de financiering daar van.
Miljoenen
Elke presidentskandidaat in de Verenigde Staten richt voor de campagne een eigen organisatie op die steunt op giften van burgers, organisaties en bedrijven. Volgens strenge regels. Zo mogen giften nooit hoger dan tienduizend dollar zijn.
Daarnaast zijn er Super Pac's: verenigingen die officieel niet aan een kandidaat verbonden zijn, maar die wel campagne voeren voor een kandidaat. En omdat zo'n vereniging geen officieel campagne-orgaan is, gelden de regels niet. De Pac's kunnen miljoenen binnenhalen en uitgeven.
Hillary Clinton heeft haar eigen campagne-organisatie en daarnaast zamelen Super Pac's geld voor haar in.
Bekijk ook
Dubieuze bedrijven
Sinds haar kandidatuur komt Hillary Clinton steeds meer onder vuur te liggen vanwege de Clinton Foundation. Bill Clinton staat er aan het hoofd, samen met Hillary en dochter Chelsea. Toen Hillary minister van Buitenlandse Zaken was, moest ze afstand nemen van de Foundation. Maar na haar ministerschap ging ze volop het fondsenwerfcircuit in.
Tot vorige week, toen ze vanwege haar kandidatuur weer even afstand nam. Maar dat is voor de Amerikaanse kiezer niet voldoende. Want ondanks dat de Foundation niets met de campagne te maken heeft, vinden veel Amerikanen het verdacht dat daar geld binnenkomt van soms dubieuze bedrijven en buitenlandse mogendheden.
Want wat willen die donoren terug voor hun donaties op het moment dat Hillary president is geworden? Voor veel Amerikanen is de scheidslijn tussen Hillary de presidentskandidaat, Hillary de oud-minister en Hillary de fondsenwerver veel te vaag.
Internationale agenda
Volgens het ministerie van Economische Zaken zijn er diverse landen die met organisaties als de Clinton Foundation, "of de Afrikaanse boerenorganisatie AGRA en de Wereldbank" samenwerken. Het ministerie wil daarmee de thema's voedselzekerheid en klimaatslimme landbouw op de internationale agenda zetten.
De Clinton Foundation werkt samen met Nederland aan internationale landbouwprojecten die aan deze thema's bijdragen. "Goed voor het bevorderen van voedselzekerheid en een kans voor Nederlandse bedrijven om nieuwe markten aan te boren", aldus het ministerie.
De zwevende kiezer: iets meer dan helft zegt op zelfde partij te stemmen als in 2017
Veel mensen moeten nog bepalen op welke partij ze gaan stemmen. De kiezer is minder trouw dan je misschien zou verwachten.
Dit mag vanaf vandaag weer (en dit nog niet)
Kappers en andere contactberoepen mogen vanaf vandaag weer aan het werk. Jongeren tot 27 jaar mogen samen sporten en ook winkelbezoek is (beperkt) toegestaan.
- liveblog
De Jonge: in juli kan iedereen eerste prik hebben • Kappers vanaf vandaag open
Het coronanieuws van woensdag 3 maart.