USAR aan het werk

Nederlands reddingsteam zet alles op alles

De Nederlandse reddingsploeg die zondag naar Nepal is vertrokken, coördineert voorlopig alle acties van de reddingsteams die zoeken naar slachtoffers van de aardbeving. Dat gebeurt op verzoek van de Verenigde Naties.

Vanavond in Nieuwsuur is Peter Bos te gast, leider van het Urban Search and Rescue Team.

Nederlands reddingsteam zet alles op alles

Deskundig

Het Nederlandse reddingsteam vertrok zondag richting Nepal en bestaat uit 62 hulpverleners. Minister Henk Kamp noemt het een "deskundig team". In het Urban Search and Rescue Team zitten speurhonden en hun begeleiders, artsen, verpleegkundigen, brandweerlieden en bouwkundigen.

Naast het Nederlandse team, zijn ook teams uit Duitsland, Engeland, Canada, Maleisië en Turkije in Nepal actief. De afgelopen dagen zijn er dertien overlevenden onder het puin vandaan gehaald.

  • Twitter
    Deze baby werd na 22 uur gered door het leger
  • USAR
    Een speurhond onderzoekt de puinhoop op de aanwezigheid van overlevenden.
  • USAR
    Het reddingsteam aan het werk
  • USAR
    USAR in Nepal

Onbereikbaar

Vier dagen na de aardbeving in Nepal hebben hulpverleners de zwaarst getroffen gebieden nog niet allemaal bereikt. Volgens het Rode Kruis is er met elf gebieden nog geen contact geweest. Vooral over de situatie rond het epicentrum van de beving, in het district Gorkha, is nog weinig bekend. Dat gebied is zo goed als onbereikbaar.

Hulporganisaties zijn vooral bezorgd over het uitbreken van ziektes, vanwege het gebrek aan water en sanitaire voorzieningen.

NOS-correspondent Joeri Boom was vandaag in het dorp Tangu, op 10 kilometer van de hoofdstad. Hij was er getuige van dat kort na elkaar een Chinees, een Turks en een Frans hulpteam het grotendeels verwoeste dorp binnentrokken.

Dodental

De Verenigde Naties schatten dat acht miljoen mensen in 39 districten zijn getroffen. Het dodental is bijgesteld naar ruim 5000 en zeker 10.000 mensen zijn gewond geraakt. Volgens premier Sushil Koirala kan het uiteindelijke dodental boven de 10.000 liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl