Verslaggever Tom Kleijn, redacteur Roozbeh Kaboly en cameraman Roel van Hees

Bijzondere reportagereeks: Nieuwsuur op reis in Syrië

 • Roozbeh Kaboly

  redacteur

 • Tom Kleijn

  verslaggever

 • Roozbeh Kaboly

  redacteur

 • Tom Kleijn

  verslaggever

Vier jaar oorlog. Wat is er nog over van het Syrië van Basher Al-Assad na vier jaar burgeroorlog? Een ploeg van Nieuwsuur verbleef de afgelopen week in Syrië voor een bijzondere reportagereeks. Verslaggever Tom Kleijn, redacteur Roozbeh Kaboly en cameraman Roel van Hees kregen ongekende toegang tot het Syrië van president Assad.

De Nieuwsuurploeg reisde door rebellengebied: aan de ene kant IS, aan de andere kant Jabhat al-Nusra. Van Damascus naar Aleppo, de tweede stad van het land. Het is het toneel van een bittere, allesverwoestende strijd. Als eerste cameraploeg kreeg Nieuwsuur toegang tot het historische centrum van Aleppo; frontlinie in de oorlog en inmiddels grotendeels verlaten en compleet verwoest.

De makers filmden in Damascus en Aleppo

Nieuwsuur sprak met de gouverneur van de provincie, met bewoners en betrokkenen. Ook maakten de ploeg een reportage over het gewone leven op een plein in Aleppo. De inwoners gaan naar school, naar hun werk en weer naar huis, terwijl hun huizen elke nacht weer worden beschadigd door beschietingen.

Er is een tekort aan alles en mensen lopen elke dag het risico geraakt te worden door sluipschutters. IS en terreurorganisatie al-Nusra liggen op slechts een paar kilometer afstand.

Interviews

In Damascus filmde Nieuwsuur de mensen die staan voor alles wat IS en extremistische strijdgroepen willen vernietigen. Zo spraken de makers Armeense christenen die continue bedreigd en aangevallen worden, en met een Syrische filmregisseur, die ondanks het dagelijks gevaar een televisieserie opneemt in de stad.

Ook interviewden ze een politiek-commentator en de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken over een oplossing voor het conflict en of daarin nog een rol voor president Assad is weggelegd.

Uitzending

Een bijzonder reisverslag van het leven in een verscheurd land. Vanaf 7 april in drie reportages te zien bij Nieuwsuur - NPO2 22.00 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met verslaggever Tom Kleijn: Tom.Kleijn@Nieuwsuur.nl of redacteur Roozbeh Kaboly: Roozbeh.Kaboly@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl