Tijdlijn: V&D in de problemen

September 2010: Sun Capital Partners neemt V&D over van investeringsmaatschappij KKR.

Eind 2013: V&D komt te vallen onder Bijzonder Beheer.

Mei 2014: Presentatie jaarcijfers V&D. Het bedrijf lijdt 42 miljoen euro verlies op een omzet van 619 miljoen euro.

Najaar 2014: V&D heeft zwaar te lijden onder de warme nazomer en zachte herfst. Het warenhuis blijft met enorme voorraden zitten.

December 2014: Crisisoverleg bij V&D. De kredietfaciliteit van 70 miljoen euro bij de huisbanken ING, Rabobank en ABN Amro verstrijkt op 31 januari 2015.

Maandag 19 januari 2015: V&D kondigt kostenbesparingen aan. Medewerkers moeten 5,8 procent inleveren, terwijl op het hoofdkantoor vijftig banen worden geschrapt. V&D stuurt verhuurders een brief met verzoek om vier huurvrije maanden.

Vrijdag 30 januari: Verhuurder IEF Capital, eigenaar van de grootste V&D-panden, spant een kort geding aan.

Zaterdag 31 januari: De kredietfaciliteit verstrijkt, maar banken geven V&D respijt tot 9 februari. Zonder bankkrediet kan V&D zijn leveranciers niet meer betalen.

Dinsdag 3 februari: Kort geding IEF tegen V&D. In de rechtbank laat de winkelketen weten uitstel van betaling aan te moeten vragen als de winkels in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht moeten worden ontruimd. De voorzieningenrechter zal 6 februari uitspraak doen. ’s Avonds vindt voor het eerst overleg plaats tussen de verhuurders en V&D op het kantoor van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Woensdag 4 februari: Ook de vakbonden spannen een kort geding aan tegen V&D. Na het kort geding heeft V&D heeft voorgesteld het loonoffer te verlagen gefaseerd in te voeren naar 2 keer 2 procent, maar daar gaan de vakbonden niet mee akkoord.

Donderdag 5 februari: Overleg tussen verhuurders en V&D verloopt constructief. Ook IEF, de grootste vastgoedeigenaar, is positief.

Vrijdag 6 februari: IEF vraagt de voorzieningenrechter de uitspraak in het kort geding aan te houden. V&D wint tijd om tot een overeenkomst te komen met de verhuurders. Begin van het weekend van de waarheid.

Zaterdag 7 februari: Intensief overleg tussen V&D, verhuurders en banken. Op het kantoor van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield komen de vastgoedeigenaren tot een principeakkoord met V&D. Juristen werken die nacht de overeenkomsten uit.

Zondag 8 februari: Het merendeel van de vastgoedeigenaren tekent de overeenkomst met V&D: ze zullen in totaal 24 miljoen euro besparen. Ondertussen onderhandelt V&D verder met de banken en eigenaar Sun Capital.

Maandag 9 februari: Na een nacht onderhandelen komen ook de banken tot overeenstemming met V&D en Sun. Eigenaar Sun Capital steekt 60 miljoen euro in V&D, de banken 45 miljoen en verhuurders 24 miljoen. V&D is voorlopig gered.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl