De wereld verandert in rap tempo. En dat geldt ook zeker voor het aantal conflicten. Zowel in het Midden-Oosten als in Oost-Oekraïne voeren opstandelingen een vorm van hybride oorlog: een combinatie van traditionele militaire middelen met onconventionele geweldsvormen, waaronder propaganda, terrorisme en criminaliteit.
Nieuwsuur spreekt met NAVO-generaal Philip Breedlove; minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp over de militaire rol van het Westen en van Nederland. Te gast is defensiespecialist Ko Colijn.
Nieuwe oorlogen
Het Westen is omringd door brandhaarden. Conflicten van de lange adem: terrorisme, religieus radicalisme, sektarisch geweld, grensoverschrijdende misdaad, cyberaanvallen en vluchtelingenstromen uit ineenstortende staten. Is Europa, en is de NAVO wel opgewassen tegen de nieuwe manier van oorlog voeren?
Het afgelopen jaar is de spanning tussen Rusland en het Westen steeds verder toegenomen, zeker na de ramp met vlucht MH17. En ook bij de strijd in het Midden-Oosten tegen IS en in andere brandhaarden raakt het Westen steeds meer betrokken.
Propaganda
Veel westerse legers geven nog steeds de voorkeur aan hoogtechnologische wapensystemen. Maar vormen deze geavanceerde wapens het meest efficiënte antwoord op de nieuwe dreigingen?
Want militairen moeten tegenwoordig veel meer kunnen dan alleen de tegenstander uitschakelen: een leger moet de bevolking in een conflictgebied beschermen en er economische en bestuurlijke wederopbouw mogelijk maken. En politieke leiders moeten inzicht hebben in de politieke steekspelletjes, intimidatie en propaganda van de tegenstander.
Volgens de NAVO is samenwerking van groot belang, en niet met militaire middelen alleen. Want met kogels alleen bereikt niemand een duurzame veiligheid.
"Een puur militaire oplossing is er nooit. Daarom is het van groot belang dat de politiek-militaire invloed van de NAVO zoveel mogelijk wordt gekoppeld aan de politieke instrumenten van de EU", aldus Bert Koenders.