Vluchtelingen uit Afrika en Azië wachten in de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa
Aangepast

Asieladvocaten: VVD-plan kan helemaal niet

Vluchtelingenwerk en de Vereniging van Asieladvocaten en Juristen Nederland (VAJN) noemen het plan van de VVD om de buitengrenzen van Europa voor asielzoekers te sluiten, niet realistisch.

Vluchtelingen moeten voortaan worden opgevangen op hun eigen continent in veilige opvanglocaties, vindt de VVD. In Nederland en de andere Europese landen zouden ze niet meer terecht moeten kunnen voor opvang en onderdak.

Het plan komt van Tweede Kamerlid Malik Azmani. Hij is te gast in Nieuwsuur.

Kan helemaal niet

Volgens VAJN-voorzitter Loes Vellenga is het plan in strijd met het Vluchtelingenverdrag, het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en met andere Europese wetgeving. "Die regels zijn opgenomen in onze wetgeving, dus dit kan helemaal niet. Dit moet worden geregeld op Europees niveau. En dat gaat nooit gebeuren, want daar is er helemaal geen draagvlak voor."

Volgens directeur Vluchtelingenwerk Dorine Manson is het plan niet wenselijk. "Het is geen realistische oplossing voor een probleem dat niet ontwrichtend is voor Nederland. Opvang in de regio wordt al jarenlang gedaan."

"Van de Syrische vluchtelingen bijvoorbeeld wordt 97 procent opgevangen in de regio, zoals Jordanië, Libanon en Turkije. De rest komt naar Europa. "Dat kleine aantal mensen moeten we bescherming blijven bieden. Als je de grenzen dichtdoet, gaan ze juist nog meer moeite doen om hier te komen, nemen ze nog meer risico's en rekenen mensensmokkelaars nog hogere prijzen", zegt Manson.

Voorzitter van de vereniging voor asieljuristen Loes Vellenga (l.) en directeur Vluchtelingenwerk Dorine Manson
VVD wil asielbeleid drastisch veranderen
Asieladvocaten: VVD-plan kan helemaal niet

De VVD vindt dat het huidige Europese migratiebeleid niet langer houdbaar is. Tweede Kamerlid Malik Azmani: "Alleen mensen met geld maken nu een kans en mensensmokkel leidt geregeld tot menselijke drama’s."

Azmani zegt dat met het plan het VN-Vluchtelingenverdrag wordt gerespecteerd, maar volgens advocaat Vellenga is dat dus niet het geval. "Bovendien: je kunt nooit iemand terugsturen, want iedereen kan een asielaanvraag indienen. Nederland is verplicht zo'n aanvraag in behandeling te nemen."

Onaanvaardbaar

Het VVD-plan stuit ook op politieke problemen. De PvdA kent de inhoud en is niet bereid mee te werken aan uitvoering ervan. Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken is het "niet reëel en onaanvaardbaar".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl