'Vertrek Pieter Cloo is hoogst ongebruikelijk'

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft weer een minister en een staatssecretaris. VVD'ers Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff zijn benoemd als de nieuwe opvolgers van Ivo Opstelten en Fred Teeven, die opstapten vanwege de Teevendeal. In het kielzog daarvan stapte vandaag ook de hoogste ambtenaar van het ministerie op, de secretaris-generaal Pieter Cloo.

Nieuwsuur spreekt met politiek verslaggever Nynke de Zoeten en voormalig secretaris-generaal Harry Borghouts over het vertrek van Pieter Cloo.

Cloo is tot de conclusie gekomen dat hij met zijn vertrek de nieuwe minister en staatssecretaris "de mogelijkheid biedt een nieuwe start te maken". Cloo was als hoogste ambtenaar nauw betrokken bij de discussie over het bankafschrift. Ook was hij erbij op de dag dat Opstelten en Teeven aftraden.

'Vertrek Pieter Cloo is hoogst ongebruikelijk'

Maar volgens waarnemend minister Blok speelde de kwestie van het bankafschrift geen rol. Naar verluidt had Cloo al een langer lopend conflict over een ander onderwerp. Hij zal wel werkzaam blijven voor het Rijk.

Het is gissen waarom hij vertrekt.

Harry Borghouts

"Het is heel bijzonder dat een secretaris-generaal opstapt. Het is gissen waarom hij is weggegaan", zegt Borghouts. "Het zou best kunnen dat hij het niet naar zijn zin heeft. Het is uitermate moeilijk om een topfunctie bij de Rijksdienst te bekleden als je geen ervaring hebt. Dan is dit een mooi moment."

Onderzoek

De functie van Cloo zal tijdelijk worden waargenomen door Hans van der Vlist, de secretaris-generaal bij het ministerie van Onderwijs.

De Tweede Kamer heeft intussen een onderzoek afgedwongen naar de gang van zaken bij de Teevendeal. Aan de nieuwe bewindslieden Van der Steur en Dijkhoff is het om orde op zaken te stellen. "Zij moeten de wens van de Kamer uitvoeren en goed uitzoeken wat er precies is gebeurd", aldus Borghouts.

Van der Steur (m) en Dijkhoff (r) bij de overdracht van het ministerie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl