Nederlandse Apaches in Mali

Nederlandse helikopter neergestort in Mali: twee doden

In Mali is een Nederlandse Apache neergestort. Bij de crash zijn de twee Nederlandse inzittenden: de 30-jarige kapitein en de 26-jarige eerste-luitenant om het leven gekomen. Het zou gaan om een ongeluk, maar een onderzoek volgt.

Beide vliegers zijn afkomstig van het 301-squadron van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen. De Apache is neergestort op zo'n 20 kilometer van de stad Gao, waar het Nederlandse detachement van de VN-missie MINUSMA is gelegerd.

Vanavond in Nieuwsuur het laatste nieuws. Te gast is Jean Debie, voorzitter militaire vakbond VBM/NOV.

'Europa moet meer blauwhelmen leveren'

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is "diep geraakt" door het nieuws. Koenders was hoofd van de VN-vredesmacht in Mali: "Vanuit mijn vorige functie heb ik persoonlijk ervaren hoe ontzettend belangrijk het werk is dat onze mensen in Mali doen en met welke toewijding en professionaliteit zij hun taken uitvoeren. Ik heb daar het grootste respect voor.''

Beschermen

De Nederlandse blauwhelmen helpen de VN in Mali bij het herstel van de veiligheid en stabiliteit. De VN-missie moet ook de lokale bevolking beschermen tegen islamitische rebellen.

In totaal zijn bij de vredesmissie in Mali militairen uit meer dan twintig landen betrokken. Nederland levert zo’n 450 man, vier Apache-helikopters en drie Chinook-transporthelikopters. Halverwege dit jaar besluit de regering of de missie wordt verlengd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl