De school in Maastricht waarop Luca en Aysha zaten

Opnieuw jihadi's vertrokken vanuit Maastricht

Het was de opening van de regionale krant De Limburger vanochtend. Twee kinderen van 8 en 7 jaar zijn door hun moeder in oktober vanuit Maastricht meegenomen naar Syrië. Zonder dat de vader, van wie de vrouw gescheiden is, daarvoor toestemming heeft gegeven.

Er zijn meer inwoners van Maastricht die in verband worden gebracht met jihadisme. De 19-jarige Sultan Berzel pleegt op 12 november een zelfmoordaanslag in het Iraakse Bagdad. Eerder haalde een Maastrichtse moeder haar dochter terug uit het grensgebied tussen Turkije en Syrië.

In Nieuwsuur is Burgemeester Onno Hoes van Maastricht te gast.

Opnieuw jihadi's vertrokken vanuit Maastricht

Alarm

De vader van de kinderen kreeg een tip dat zijn ex-vrouw met de kinderen wilde vertrekken en stapte er toen ook mee naar de politie. De moeder ontkende tegenover de politie dat ze naar Syrië wilde reizen, daarna zouden er geen concrete stappen zijn genomen. Als blijkt dat de moeder vliegtickets naar Griekenland heeft geboekt, slaat de adjunct-directeur van de basisschool alarm. Maar de autoriteiten grijpen niet in.

Facebook

Na haar aankomst in Syrië heeft de vrouw via Facebook laten weten dat zij en haar kinderen in de stad Raqqa zijn. Daarna is niets meer van haar vernomen. Het OM zegt dat het de eerste keer is dat kinderen zijn ontvoerd naar het IS-kalifaat.

Onderzoek

Politie en justitie gaan nu onderzoeken of er in Maastricht sprake is van een netwerk, dat mensen ronselt voor de jihad en helpt bij hun reis naar IS-gebied. De naam van de stad duikt opvallend vaak op als het gaat over mensen die voor de jihad naar Syrië of Irak gaan.

Burgemeester Hoes van Maastricht noemt vandaag zes uitreizigers uit Maastricht "wel wat veel". "Dat betekent dat het Openbaar Ministerie en de AIVD onderzoek aan het doen zijn om te kijken of er sprake is van een islamitische cel." Hoes hoopt daar snel informatie over te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl