Morgen spreekt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Washington het Amerikaanse Congres toe. Op uitnodiging van de Republikeinse oppositie, tot groot ongenoegen van president Barack Obama.
Netanyahu is fel tegen de onderhandelingen van Amerika met Iran over het Iraanse atoomprogramma. In de toespraak van morgen wil hij zijn zorgen uiten. Volgens de premier is het akkoord gevaarlijk voor Israël. Hij hoopt de VS te overtuigen dat de huidige opstelling te mild is.
Nieuwsuur spreekt vanavond met correspondent Monique van Hoogstraten in Tel Aviv en correspondent Wouter Zwart in Washington.
Niet beledigen
Vandaag sprak Netanyahu in Washington op de jaarlijkse conferentie van AIPAC, de grootste Amerikaanse-Israëlische lobbygroep. Hij benadrukte dat hij veel respect heeft voor Obama en dat zijn toespraak in het Congres niet is bedoeld om hem te beledigen.
Hij is dan ook niet bang dat de relatie tussen de VS en Israël slechter zal worden "Berichten dat de betrekkingen achteruitgaan zijn niet alleen voorbarig, maar ook gewoon fout." De band tussen de twee landen wordt alleen maar sterker, aldus Netanyahu.
Desondanks is president Obama niet bereid om de premier te ontvangen. De uitnodiging van Netanyahu ging buiten het Witte Huis om. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, regelde het op eigen houtje.
'Tentakels van terreur'
Netanyahu wil in zijn toespraak van morgen vooral waarschuwen voor Iran. Het land dat volgens de premier langzaamaan zijn "tentakels van terreur" over de hele wereld verspreid. "Ik voel een diepe en oprechte zorg voor alle Israëlische burgers en voor het lot van ons land en ons volk. Ik doe alles wat ik kan om onze toekomst veilig te stellen", zei Netanyahu vandaag na zijn aankomst in Washington.
Op de AIPAC-conferentie kreeg de Israëlische premier vandaag een staande ovatie van zijn publiek, maar bij het Witte Huis vallen zijn woorden minder goed. Minister John Kerry van Buitenlandse Zaken is juist weer naar Zwitserland gereisd om met Iran verder te werken aan een nucleair akkoord.
Washington wil het verdrag voor 31 maart rond hebben. Op dit moment wordt er druk over de overeenkomst onderhandeld tussen enkele internationale grootmachten (VS, Rusland, China, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland).
Boze oud-generaals
Een groep van tweehonderd Israëlische gepensioneerde generaals en veiligheidschefs uitte afgelopen week kritiek op Netanyahu. In een online video zeggen ze dat de premier Israël in gevaar brengt. Onder meer doordat de relatie tussen de VS en Israël zich op een dieptepunt bevindt.