Nieuwsuur
Nieuwsuur

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen kruisen vanavond de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer de degens in het Nieuwsuur-lijstrekkersdebat. In de plenaire zaal van de Senaat nemen acht partijen het tegen elkaar op onder leiding van Twan Huys en Dominique van der Heyde.

Windmolens

Verschillende actuele thema's zullen de revue passeren: terreur, zorg, energie en arbeid. Steeds debatteren vier partijen met elkaar. Zo zullen Marjolein Faber (PVV), Loek Hermans (VVD), Elco Brinkman (CDA) en Tineke Strik (GL) debatteren over de aanpak van terreur in Nederland. Over het zorgbeleid van het kabinet spreken Marleen Barth (PvdA), Thom de Graaff (D66), Tiny Kox (SP) en Roel Kuiper (CU).

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart aanstaande zijn ook windmolens een belangrijk thema. Bijvoorbeeld in Friesland waar discussie is over wel of geen windmolens langs de Afsluitdijk in plaats van in het IJsselmeer. Daarom debatteren CDA, PVV, CU en GL vanavond ook over windenergie.

Lijsttrekkersdebat in de Eerste Kamer

Ten slotte nemen de lijsttrekkers één van de belangrijkste doelen van het kabinet onder de loep: creëert het kabinet voldoende banen? Daarover debatteren PvdA, VVD, SP en D66.

Wel of geen meerderheid?

Premier Rutte heeft over de verkiezingen eerder gezegd: "Dit zijn landelijke verkiezingen, die raken direct het kabinet". Omdat de Provinciale Statenleden in mei de Eerste Kamer zullen kiezen, hangt er voor het kabinet veel vanaf. Haalt het kabinet samen met D66, ChristenUnie en SGP een meerderheid in de Eerste Kamer? Zo niet, zal het CDA het kabinet dan steunen? En wat gebeurt er als D66 de grootste wordt?

Vanavond presenteert Nieuwsuur ook een speciale 'peiling', gemaakt door Tom Louwerse van de Peilingwijzer. Het gaat om een gemiddelde van verschillende peilingen naar de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen.

Peiling: kabinet verliest flink

Voor dit gemiddelde is gebruik gemaakt van de peilingen van: Ipsos/Politieke Barometer, I&O Research, De Stemming, TNS NIPO en Peil.nl.

Het lijsttrekkersdebat duurt tot 23.05 uur - NPO2.

STER reclame