Het was lange tijd spannend in Brussel, maar de ministers van Financiën hebben een akkoord bereikt over de verlenging van het Griekse steunprogramma. Het gaat om een verlenging van vier maanden, de Grieken hadden om een half jaar gevraagd.
Correspondent Arjan Noorlander in Brussel en Europacorrespondent Saskia Dekkers in Athene doen vanavond verslag van de laatste ontwikkelingen. Te gast in Nieuwsuur is hoogleraar economie en voormalig DNB-directeur Lex Hoogduin.
De Grieken beloven zich aan de Europese eisen te houden. Ook komt de Griekse overheid met nieuwe maatregelen om de financiën op orde te krijgen. Om de verlenging definitief te regelen, moet Athene maandag een lijst met hervormingen presenteren.
De ministers van Financiën uit de negentien eurolanden zaten uiteindelijk ruim twee uur bij elkaar. Eerder vandaag hadden de ministers van Financiën van Duitsland en Griekenland en voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep al een vooroverleg.
'Vertrouwen'
Dijsselbloem zei na afloop van het overleg van de Eurogroep dat er in de bestaande afspraken rekening zal worden gehouden met de economische situatie van de Grieken. Hij benadrukt dat de Grieken zich houden aan de afspraken met de schuldeisers.
"Dit is een positieve uitkomst. Op deze manier kunnen we stap voor stap Griekenland weer op de rails te krijgen. We moeten weer werken aan vertrouwen tussen elkaar."
Volgens Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds betekent deze verlenging pas het begin. "Er moet nog werk verricht worden."
Ademhalen
Voor de Grieken betekent de verlenging dat ze weer even kunnen ademhalen. Het huidige steunprogramma zou aan het einde van de maand, 28 februari, aflopen. Zonder een oplossing zou het land in grote financiële problemen komen.
De vice-president van de Europese Commissie zegt dat er nu verder gewerkt kan worden aan het Griekse steunprogramma. "Belangrijk is dat de Grieken zich committeren aan de voorwaarden en ze komen met een uitgebreide lijst van hervormingen," zegt de vice-president.