Een jaar geleden werden de pro-Europese protesten op het Maidanplein in Kiev bloedig neergeslagen door de oproerpolitie Berkut van president Janoekovitsj. Er vielen zo'n 100 doden, de zogenoemde 'Hemelse Honderd', die aanstaande vrijdag worden herdacht.
De revolutie op het Maidanplein was de opmaat tot het huidige conflict in Oost-Oekraïne.
Verslaggever Rudy Bouma blikt terug met enkele hoofdrolspelers: prominente activisten, nabestaanden en een lid van de Berkut.
Naakt in de sneeuw
Betoger Mikhail Gavrylyk werd door de Berkut gearresteerd en in elkaar geslagen. "Toen ik mishandeld werd, dacht ik dat ik dood zou gaan en ik vroeg de Heer om mijn ziel op te nemen." Gavrylyk moest zich uitkleden.
De Berkut-agenten maakten foto's van zijn naakte, gehavende lichaam in de sneeuw. De beelden van zijn vernedering gingen de hele wereld over. "Of het een traumatische ervaring was? Ik denk dat het Gods wil was om mij in mijn naaktheid te tonen."
Vader gedood
Volodymyr Koelchitsky wordt door een kogel geraakt als hij samen met zijn zoon demonstreert op Maidan. Zijn zoon Igor vertelt: "Ik zag dat zijn hoofd onder het bloed zat. Hij was 64 jaar, een normale Oekraïner uit Kiev." Hij heeft de geboorte van zijn kleinkind niet meer meegemaakt. "Ik hoop dat God hem zegt dat het, in tegenstelling tot wat de echo liet zien, een jongetje is geworden", zegt zijn zoon.
Daders
Valentin is een van de weinige Berkut die zijn verhaal wil doen voor de camera. "Velen zeggen dat we voor het geld van Janoekovitsj werkten, maar we deden gewoon ons werk." Valentin wordt tijdens het neerslaan van de protesten zelf ook getroffen door een kogel. "De artsen zeggen dat ik geluk heb gehad dat ik niet mijn arm of mijn leven heb verloren."
Er lopen maar een stuk of drie rechtzaken tegen Berkut, zegt nabestaande Igor. "De meesten droegen bivakmutsen, het is onmogelijk ze te identificeren."
"Veel van hen waren bang en zijn het land uit gevlucht", zegt de burgemeester van Kiev, Vitali Klytsjko. De voormalige wereldkampioen boksen was een van de leiders van de protesten.
Vernietigd land
Klytsjko kan niet zeggen of hij teleurgesteld is over wat de revolutie heeft opgeleverd. "Over een jaar of 5 à 10 kunnen we pas zeggen wat goed en wat slecht was."
Oekraïne staat er een jaar na de Maidan-revolutie rampzalig voor: de economie van Oekraïne wankelt en de corruptie blijkt hardnekkig. Bovendien splijt de oorlog in Oost-Oekraïne het land.
Berkut-politieman Valentin is diep teleurgesteld: "Maidan heeft alleen maar oorlog en een verdeelde maatschappij gebracht. Sommigen vinden het misschien een hele prestatie, maar naar mijn mening heeft het ons land vernietigd."