Graffiti in Athene weerspiegelt de financiële crisis in Griekenland

De oogst van de Griekse tournee door Europa

Er moet snel onderhandeld worden over een nieuw noodprogramma voor Griekenland, omdat de Griekse regering het huidige hulpprogramma niet wil voortzetten en de schatkist bijna leeg is. Wat leverde deze week de Grieken op?

Vanavond het laatste nieuws vanuit Athene door Europacorrespondent Saskia Dekkers.

De oogst van de Griekse tournee door Europa

Oneens

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis was vandaag in het hol van de leeuw: Duitsland. Na een week van gesprekken met Griekenland goed gezinde collega’s in Rome, Parijs en London, ontmoette hij vandaag de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

De ontmoeting tussen Varoufakis en Schäuble heeft de twee landen geen centimeter dichter bij elkaar gebracht. "We zijn het eens dat we het oneens zijn", zei Schäuble bij de persconferentie van de twee vanmiddag.

Varoufakis zei vervolgens dat zelfs dat niet het geval is. Duitsland trekt een harde lijn: de Grieken moeten blijven hervormen en van schuldkwijtschelding van een deel van de Griekse staatsschuld van 315 miljard euro wil het land niks weten. "Dat is nu niet aan de orde", zei Schäuble.

Betere deal

Varoufakis herhaalde zijn wens voor een overbruggingsregeling voor de komende maanden om met geldschieters EU, IMF en ECB tot een nieuw akkoord te komen.

De afgelopen week probeerde de leiders van de nieuwe Griekse Syriza-regering in Europa steun te krijgen voor hun nieuwe koers. Het was vooral een week van kennismaken en aftasten. Premier Alexis Tsipras en Varoufakis willen de huidige afspraken met de trojka openbreken en in plaats daarvan een voor Griekenland betere deal sluiten.

Een deel van de economische hervormingen - een voorwaarde voor de afgelopen twee hulpprogramma’s van de EU, het IMF en de ECB van bij elkaar 240 miljard euro - zal worden teruggedraaid.

Druk

Wat de Grieken precies van plan zijn, blijft onduidelijk. "Ons doel is om de soevereiniteit van het Griekse volk te accepteren en het mandaat dat we hebben gekregen. Tegelijkertijd respecteren we de regels van de Europese Unie", zei Tsipras gisteren na afloop van een ontmoeting met EP-voorzitter Martin Schultz. Tsipras spreekt maandag het Griekse parlement toe.

Varoufakis sprak gisteren ook ECB-president Mario Draghi. Volgens Varoufakis verliep dat gesprek 'constructief', maar zeer tegen de wil van de Grieken voerde de Europese Centrale Bank de druk op Griekenland juist nog verder op.

Korte duur

De ECB verklaarde gisteravond te stoppen met directe steun aan Griekse banken. Die zijn nu aangewezen op steun van de Griekse centrale bank via een een noodvoorziening, de zogenaamde Emergency Liquidity Assistance (ELA) van de ECB. Maar over die leningen moet meer rente worden betaald.

De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann waarschuwde vandaag voor al te veel vreugde over dat laatste redmiddel. De ECB kan die mogelijkheid namelijk ook blokkeren, als minstens tweederde van de bestuurders dat wil. "ELA zou alleen voor korte duur moeten worden verleend aan gezonde banken.

  • EPA
    Een pro-Griekse demonstrant bij het ministerie van Financiën in Berlijn
  • AFP
    Yannis Varoufakis
  • AFP
    Schäuble is binnen de eurogroep een van de grootste criticasters van Griekenland
  • AFP
    Jeroen Dijsselbloem (l) en Yanis Varoufakis (r)
  • EPA
    Minster Dijsselbloem ontmoet de nieuwe Griekse premier.

Volgende week woensdag komt de eurogroep onder leiding van Jeroen Dijsselbloem bijeen om te praten over de positie van Griekenland en zullen de eerste echte onderhandelingen beginnen. Donderdag spreken de regeringsleiders elkaar in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl