De vergaderzaal van de Eerste Kamer

Hebben de gedoogpartijen er nog zin in?

Dankzij de steun van D66, ChristenUnie en SGP kwamen in politiek-Den Haag de afgelopen periode grote hervormingen tot stand. Maar hoe stevig is de gedoogconstructie en hoe gaat het verder na de komende verkiezingen op 18 maart voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer?

Verslaggever Nynke de Zoete spreekt met met D66-leider Alexander Pechtold, ChristenUnie-leider Arie Slob en SGP-leider Kees van der Staaij. Hoe kijken ze terug op het gedogen en kan Mark Rutte ze na de verkiezingen weer bellen?

Hebben de gedoogpartijen er nog zin in?

Zegen

'Meest geliefde oppositie' , 'neppositie' , 'gedogers' , 'constructieve drie' of kortweg 'c3'; er zijn vele benamingen voor de drie partijen die de afgelopen jaren het kabinet aan een meerderheid in de Eerste Kamer hielpen.

Voor het kabinet zijn vaste onderhandelpartners een zegen. De macht van de kleine Christelijke partijen SGP en ChristenUnie was nog nooit zo groot.

Alexander Pechtold (D66) , Kees van der Staaij (SGP) en Arie Slob (ChristenUnie)

Premier Mark Rutte zei onlangs in NRC Handelsblad dat het "landelijke verkiezingen zijn die direct ook het kabinet raken" en dat hij hoopt dat de vijf partijen een meerderheid in de Senaat behouden. Hij voert dan ook actief campagne voor de verkiezingen.

Constructief

De gedoogfractievoorzitters zeggen in Nieuwsuur dat ze zich hierover verbaasd hebben.

"Laat hem voor zijn eigen partij campagne voeren" en "wij gaan de c3 niet tot inzet van de verkiezingen maken". Maar ChristenUnie en SGP benadrukken wel dat ze zich constructief zullen blijven opstellen.

Nipte meerderheid

Uit een recente peiling van TNS NIPO blijkt dat de coalitiepartijen VVD en PvdA samen met D66, ChristenUnie en SGP omgerekend naar de Tweede Kamer op 76 zetels staan. Dat is exact genoeg voor een nipte meerderheid.

Van de stemmers wil 32 procent dat de coalitie met de gedoogpartijen een meerderheid haalt bij de verkiezingen, 16 procent wil dat die meerderheid er juist niet komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl