Nieuwsuur
ANP

Het Lagerhuis in Groot-Brittannië heeft vandaag ingestemd met de legalisering van een controversiële ivf-behandeling die het mogelijk maakt dat een kind niet twee, maar drie biologische ouders krijgt. Het is een wereldwijde primeur.

De behandeling combineert genetisch materiaal van drie mensen bij een zwangerschap, officieel genaamd: mitochondriale vervanging. 

Vanavond de reactie van Hans Clevers, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en hoogleraar Moleculaire Genetica en van Esmé Wiegman, oud-Kamerlid van de ChristenUnie en nu directeur van de Nederlandse Patiënten Vereniging.

Wereldprimeur: drie ouders voor een kind

Donormoeder

De behandeling kan worden toegepast bij ouders van wie de moeder draagster is van een zeldzame erfelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een slecht werkend mitochondrion; het energiefabriekje van de cel. Kinderen met die ziekte hebben ernstige hersenbeschadiging, spierverslapping en hartklachten of leven maar kort na hun geboorte.

De behandeling vervangt het zieke DNA in de eicel van de moeder door het gezonde DNA van de vrouwelijke donor. Het gaat dan alleen om het mitochondriaal DNA. Daarmee krijgt het kind ongeveer 0,1 procent van het genetisch materiaal van de donormoeder.

Het repareren van de eicel HFEA

De techniek is niet nieuw, maar werd tot 2002 toegepast in de VS en daarna verboden. Men vond het 'gesleutel' aan het DNA onverantwoord. Engeland is het eerste land waar de behandeling nu is goedgekeurd. Al is daar de discussie ook losgebarsten.

Dé oplossing

Critici wijzen erop dat de genetische aanpassingen generaties lang zullen blijven doorwerken met onvoldoende duidelijkheid over wat de langetermijneffecten kunnen zijn voor de kinderen van de behandelde kinderen. Wat volgens hen ook meespeelt is dat er mogelijke psychische schade zou kunnen ontstaan voor kinderen met drie in plaats van twee ouders.

Voorstanders vinden het vermijden van zeer ernstige ziekten een doorslaggevend argument. Wetenschappers stellen dat dit dé oplossing is voor jaarlijks zo'n 150 ouderparen die last hebben van energiestofwisselingsziekten. Boegbeeld van de campagne vóór de behandeling is een vrouw die zeven kinderen verloor aan de ziekte. 

In Nederland is D66-Kamerlid Pia Dijkstra blij met de goedkeuring door het Britse parlement.

STER reclame