Een partij van 280 kilo cocaïne
Aangepast

9000 kilo aan Rotterdamse 'havendrugs' in beslag genomen

In de Rotterdamse haven is het afgelopen jaar voor zo’n 9000 kilo aan harddrugs in beslag genomen. Het overgrote deel was cocaïne: 7575 kilo, meldt justitie in Rotterdam aan Nieuwsuur. De totale vangst over 2014 is wat lager dan in 2013, maar ongeveer gelijk aan 2011 en 2012.

De grootste vangst van vorig jaar was in november: 3000 kilo, tussen fruit uit Costa Rica. Dat was de een na grootste vangst die ooit is gedaan in de Rotterdamse haven.

De drugs zijn in beslag genomen door het speciale team van politie en justitie dat actief is in de Rotterdamse haven. Dit HARC-team, het Hit And Run Cargo-team, is een samenwerking van douane, de zeehavenpolitie, de FIOD en justitie.

Nieuwsuur volgde het team het afgelopen jaar. In de studio is Marc van Nimwegen, hoofdofficier van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

Nieuwsuur-verslaggever Hein Hansen met een deel van de buit
Op jacht naar cocaïne in 7 miljoen Rotterdamse containers

De jacht op cocaïne lijkt zo zinloos. "Het is zoeken naar een speld in een hooiberg", zegt de douane in Rotterdam zelf. Een speld in de 7 miljoen containers die jaarlijks de haven in Rotterdam binnenkomen.

Minder vangsten

2013 was voor het Rotterdamse HARC-team een recordjaar. Over het hele jaar werd bijna 10.000 kilo cocaïne gevonden in containers en zeeschepen. Toen werd 113 keer een drugslading ontdekt, het afgelopen jaar was dat nog maar 80 keer. Het aantal vangsten neemt dus af.

Alleen de criminelen zelf weten welk percentage van de drugs die ze via Rotterdam proberen in te voeren, wordt onderschept. Waarschijnlijk is het een schijntje, want de straatprijs voor een gram cocaïne ligt al lange tijd rond de 50 euro. Als politie en justitie echt substantiële hoeveelheden zouden onderscheppen, zou de prijs op straat wel omhoog gaan.

Waarom wordt er dan toch zoveel belang gehecht aan het vinden van cocaïne en verdachten?

Corruptie

De douane en de zeehavenpolitie zeggen het ronduit: bijna geen gram cocaïne komt de haven uit zonder medewerking van havenmedewerkers, met andere woorden: er is corruptie in de Rotterdamse haven. De verleidingen zijn immens en mensen worden ook onder druk gezet.

Het gaat politie en justitie dan ook niet alleen om de drugs, maar ook om de criminaliteit eromheen, zegt OM-baas Marc van Nimwegen. De smokkel trekt mensen de criminaliteit in en bovendien zijn veel liquidaties op straat gelinkt aan de cocaïne.

 • Nieuwsuur
  Een partij cocaïne, onderschept in de Rotterdamse haven door het HARC-team
 • Nieuwsuur
  Een kilo pure cocaïne
 • Nieuwsuur
  Een lid van het HARC-team met de drugsvangst
 • Nieuwsuur
  De politie weegt de gevonden pakketten drugs
 • Nieuwsuur
  Nieuwsuur-verslaggever Hein Hansen met een deel van de buit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl