ANP
Aangepast

Twaalfduizend veroordeelden lopen vrij rond

Vierhonderd mensen die zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van langer dan een jaar lopen nog vrij rond. In totaal zitten meer dan 12000 veroordeelden niet in de cel, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie.

Ook Bart van U., die wordt verdacht van de moord op Els Borst, zat van een door de rechter opgelegde gevangenisstraf van drie jaar, geen dag uit. De PvdA en de SGP willen precies weten hoe het zit.

'Broddelwerk'

Fred Teeven noemde het niet uitvoeren van celstraffen in 2009 in NOVA, de voorloper van Nieuwsuur, nog onacceptabel. Teeven, toen nog Tweede Kamerlid namens de VVD, sprak in de uitzending van 'broddelwerk'.

Teeven in 2009 over veroordeelden die hun straf niet uitzaten

De PvdA en de SGP willen precies weten hoeveel mensen er vrij rondlopen terwijl ze zijn veroordeeld en een psychiatrische behandeling nodig hebben.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam wilde Van U. enkele jaren geleden in een strafzaak wegens verboden wapenbezit laten behandelen. Van U. had waandenkbeelden en angsten voor een islamitische terreuraanslag.

Ook het gerechtshof achtte in 2012 een persoonlijkheidsonderzoek noodzakelijk. Maar doordat hij iedere medewerking weigerde en door een hoger beroep en het instellen van cassatie wist Van U. aan behandeling te ontkomen.

Justitie spoort zo'n 2500 van de gevangenen actief op. Bij de anderen, vaak mensen die tot een korte celstraf zijn veroordeeld, heeft dat geen prioriteit. Zij worden aangehouden als ze weer met justitie in aanraking komen. Het is niet bekend hoeveel van de veroordeelde criminelen zich in Nederland bevinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl