Demonstratie voor Saudische blogger Raif Badawi in Den Haag
Aangepast

Zeer slecht gesteld met persvrijheid in Midden-Oosten

Afgelopen zondag liepen naast de Franse president François Hollande zo'n zestig staatshoofden en regeringsleiders mee met de grote Mars voor de Vrijheid in Parijs. De leiders liepen mee uit respect voor de slachtoffers van de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Ook veel leiders uit de Arabische wereld liepen mee. Maar in eigen land nemen deze leiders het niet zo nauw met de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Journalisten, schrijvers en bloggers worden daar regelmatig gearresteerd.

Verslaggever Jan Eikelboom spreekt met Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, en de schrijvers Muhammad Aladdin uit Egypte en Razan Al-Maghrabi uit Libië, die vanavond de PEN-Award krijgt uitgereikt. Midden-Oostendeskundige Paul Aarts is te gast.

Zeer slecht gesteld met persvrijheid in Midden-Oosten

Stokslagen

Zo kreeg de Saudische blogger Raif Badawi afgelopen vrijdag zijn eerste ronde stokslagen. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar, een geldboete en duizend stokslagen omdat hij de islam zou hebben beledigd.

Badawi zette het kritische online-discussieforum 'Bevrijd Saudische liberalen' op. In zijn blogs uit hij kritiek op de Saudische autoriteiten en op religieuze leiders. Ook stelt hij de islam ter discussie en pleitte hij voor meer vrijheid van meningsuiting in het streng islamitische land.

Volgens Amnesty International kreeg Badawi in het openbaar de eerste vijftig zweepslagen voor de al-Jafaili moskee in Jeddah na het vrijdaggebed. De andere 950 zweepslagen krijgt hij binnen twintig weken.

Klopjacht

De Saudische autoriteiten voeren volgens Amnesty International sinds het begin van de opstanden in de Arabische regio een klopjacht op mensenrechtenverdedigers. Tientallen mensenrechtenactivisten, politieke oppositieleden en anderen die opriepen tot hervormingen, zijn sinds begin 2011 gevangengezet.

De jonge auteur Muhammad Aladdin uit Egypte en de Libische schrijfster, journaliste en activiste Razan al-Maghrabi zijn nu in Nederland, op uitnodiging van het festival Writers Unlimited en vragen aandacht voor de schending van de mensenrechten in hun landen.

Razan al-Maghrabi schrijft kritisch over religieus-extremisme en over de schending van vrouwenrechten in haar land. Na de revolutie in Libië, waarbij de Libische dictator Khaddafi werd afgezet en is vermoord, verkeert het land in een chaos. Er is weinig ruimte voor kritische geluiden. Al-Maghrabi ontvangt regelmatig dreigementen en intimidaties. Onlangs vielen gewapende militairen haar huis binnen.

De jonge Egyptische schrijver Muhammad Aladdin merkt dat in zijn land de vrije pers nog steeds wordt onderdrukt, ondanks de revolutie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl