Pegida-aanhangers.

Islamdebat in Duitsland verscherpt zich

Overal in Europa zorgen de aanslagen in Frankrijk voor een verscherping van het islamdebat, maar bijna nergens is die verscherping zo goed zichtbaar als in Duitsland. Bijna elke dag zijn er demonstraties, vanavond tégen geweld en vóór de multiculturele samenleving.

Gisteren was het opnieuw een dag dat Pegida - de beweging die formeel 'Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland' heet en die de islam tot zondebok maakt voor alles wat niet goed gaat in Duitsland - de straat op ging tegen de vermeende islamisering van Europa. Tot schrik van het Duitse establishment, zijn er steeds meer politici die daar begrip voor kunnen opbrengen.

Islamdebat in Duitsland verscherpt zich

Wake

Een van de vertegenwoordigers die zich juist zorgen maken over de anti-islamstemming is bondskanselier Angela Merkel. Zij spreekt vanavond samen met bondspresident Joachim Gauck op een wake die door Duitse moslimorganisaties in Berlijn wordt georganiseerd.

Eerder zei ze in haar nieuwjaarstoespraak: "De deelnemers scanderen weliswaar 'Wij zijn het volk', maar in feite bedoelen ze dat anderen daar wegens hun huidskleur of godsdienst niet toe behoren", waarschuwde Merkel. "In hun hart heersen maar al te vaak vooroordelen, kilte en zelfs haat."

Dat er hier plotseling, in heel Europa eigenlijk, een gevaar ontstaan is, heeft deze aanslag wel bewezen.

Alexander Gauland

De moslimorganisaties willen met de wake vanavond hun afkeer uitspreken over de aanslagen in Parijs en tegelijk hun zorg uitspreken over de groei van de anti-islambeweging in Duitsland. Meerdere politici en bekende Duitsers zullen vanavond bij de Brandenburger Tor aanwezig zijn, samen met duizenden Duitsers.

De Alternative Fuer Deutschland, de partij die is opgericht uit bezorgdheid voor de euro, is ook verdeeld over de vraag of de islam voor Europa een reëele dreiging is.

Gevaar

Voorzitter Bernd Lucke waarschuwt voor Pegida, terwijl de vice-voorzitter Gauland vanavond in Nieuwsuur wel degelijk begrip heeft voor de demonstraties van Pegida: "Dat er hier plotseling, in heel Europa eigenlijk, een gevaar ontstaan is, heeft deze aanslag wel bewezen."

Voor de moslimorganisaties in Berlijn zijn de aanslagen in Parijs een nachtmerrie. In de Turkse praatgroep in de wijk Neukoelln praten ze iedere maandag over actuele thema’s die te maken hebben met radicalisering en integratie.

Na Parijs hielden ze gisteravond allereerst een minuut stilte voor de slachtoffers. De demonstraties tegen de islamisering zorgen voor angst in de Turkse gemeenschap.

  • NOS
    Sympathisanten van Pegida demonsteren tegen Islamisering
  • AFP
    Sympathisanten van Pegida demonstreren tegen islamisering
  • EPA
    Sympathisanten van Pegida demonstreren tegen islamisering
  • AFP
    Sympathisanten van Pegida demonstreren tegen islamisering
De Duitse politiek worstelt met de anti-islambeweging Pegida

Pegida kreeg kregen deze week veel kritiek te verduren. De Duitse minister van Justitie Heiko Maas vindt de demonstratie die Pegida gisteren hield ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Charlie Hebdo hypocriet.

"Het zijn dezelfde mensen die afgelopen maandag journalisten nog voor leugenaars uitmaakten. Dat zij nu een rouwband om doen: huichelachtiger wordt het niet. En ik moet me inhouden om niets ergers te zeggen."

Kilte

Ook Franse cartoonisten verwijten Pegida de emoties over de aanslagen in Parijs te misbruiken voor hun eigen doelen. In een pamflet tegen Pegida laten de cartoonisten weten dat de omgekomen tekenaars van Charlie Hebdo zich juist tegen de ideeën van Pegida verzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl