Syrische vluchtelingen in een Turks vluchtelingenkamp in Sanliurfa, in de regio Suruc
Aangepast

Fred Teeven over snelgroeiend vluchtelingenprobleem

Het vreemdelingenbeleid is actueler dan ooit. Door de vele conflicten in de wereld is het aantal vluchtelingen toegenomen. Zo zijn sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011 vele miljoenen Syrische vluchtelingen huis en haard ontvlucht.

Het merendeel van de vluchtelingen komt terecht in de regio, maar de buurlanden van Syrië kunnen de aanvoer van vluchtelingen nauwelijks aan.

Sommigen van hen beginnen dan ook een ontmoedigingsbeleid. Zo hebben vanaf deze week Syriërs een visum nodig om buurland Libanon binnen te komen.

Gammele bootjes

Veel vluchtelingen, niet alleen uit Syrië, weten weten met gevaar voor eigen leven, in gammele bootjes over de Middellandse Zee, ook steeds vaker Europa te bereiken.

Fred Teeven over snelgroeiend vluchtelingenprobleem

Nog nooit waagden zoveel vluchtelingen de overtocht vanuit Noord-Afrika naar Europa als het afgelopen jaar. Mannen, vrouwen en kinderen in bootjes, met veelal nauwelijks drinkwater of eten aan boord.

Uit cijfers van de Verenigde Naties (VN) blijkt dat sinds januari 2014 minstens 207.000 mensen op deze manier de Middellandse Zee overstaken. Dat is drie keer zoveel als in 2011 toen de oorlog in Libië in volle gang was. Van tenminste 3000 mensen is geregistreerd dat zij de overtocht niet hebben overleefd.

De afgelopen maanden lijkt er ook sprake van een nieuwe trend: mensensmokkelaars brengen vluchtelingen via de Middellandse Zee naar Europa in oude, afgekeurde vrachtschepen. Voornamelijk vluchtelingen uit Syrië en Eritrea. De bemanning gaat van boord en het schip dobbert stuurloos rond.

In de afgelopen week werd er twee keer zo’n spookschip onderschept door de Italiaanse kustwacht. Mensensmokkelaars verdienen miljoenen met een spookschip vol met vluchtelingen dat richting Italië vaart.

Noodopvang

Niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland vragen vluchtelingen, veelal uit Syrië, asiel aan. Met een groot tekort aan het aantal opvangplaatsen als gevolg.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, luidde de afgelopen jaren meerdere keren de noodklok over de grote aantallen asielzoekers die naar Nederland komen. Waren dat er in 2013 nog 14.000, in 2014 zullen dit er naar verwachting 24.000 zijn.

De toename van asielzoekers zorgt ervoor dat er problemen ontstaan in de asielketen. De wachttijd voor het krijgen van een vluchtelingenstatus bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is inmiddels opgelopen tot gemiddeld 12 weken.

Ook is er een nijpend tekort ontstaan aan opvangplaatsen. Om aan de vraag voor opvangplaatsen te kunnen voldoen zijn er de afgelopen maanden gevangenissen omgebouwd, sporthallen voor noodopvang gebruikt en zelfs een attractiepark is inmiddels in gebruik als huisvesting voor asielzoekers.

Verontruste inwoners

De inwoners van verschillende gemeenten zijn de afgelopen maanden in verzet gekomen tegen de komst van een nieuw asielzoekerscentrum in hun gemeente. Zo waren er protesten in het dorpje Oranje (Drenthe) tegen de komst van 1400 asielzoekers in vakantiepark Oranje. Oranje telt 140 inwoners.

Ook de inwoners van de gemeente Rijs met 160 inwoners, wilden niet dat er 500 asielzoekers zouden komen in een voormalige instelling.

En het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) besloot naar aanleiding van de protesten in Rijs (gemeente Friese Meren) een andere locatie te zoeken in de gemeente om asielzoekers op te vangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl