Twee agenten aan de rand van het bos dat zo groot is als de stad Parijs
Aangepast

Hoe groot is de dreiging van terrorisme in Nederland?

Na de aanslag in Parijs en de gijzelingsacties van vandaag, is er in Nederland "verscherpte aandacht" voor mogelijke aanslagen, zegt staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Hij wil in verband met de veiligheid niet uitleggen wat de veiligheidsdiensten aan extra's doen.

Premier Mark Rutte zegt dat er na de aanslag in Parijs al maatregelen zijn genomen in Nederland, maar dat het vooral om onzichtbare maatregelen gaat. Teeven wees erop dat "een dergelijke aanslag altijd tot extra aandacht in Nederland leidt" en dit geldt voor onder meer het reizigers- en het goederenverkeer.

Registreren

De overheid gaat ook geweldsincidenten tegen moslims beter registreren. Die toezegging hebben vicepremier Lodewijk Asscher en minister Ivo Opstelten gedaan aan moslimorganisaties.

Hoe groot is de dreiging van terrorisme in Nederland?

De twee broers die de aanslag pleegde op Charlie Hebdo, Chérif en Saïd Kouachi, waren bekend bij de Franse inlichtingendiensten. Maar er waren geen aanwijzingen dat er een terroristische aanslag werd voorbereid.

Kwetsbare samenleving

Volgens Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, moeten mensen in Nederland alert zijn en blijven opletten. De kans op een aanslag in Nederland is reëel, zij hij eerder deze week.. "We zijn een kwetsbare samenleving. We wonen dicht op elkaar. Maar we zijn ook verantwoordelijk voor elkaar. De overheid kan het zeker niet alleen", aldus Schoof.

"Ik ben ontzet over het verlies van nog meer onschuldige levens en leef mee met de nabestaanden.... En we zijn eensgezind in onze overtuiging: wij zullen niet wijken voor haat en terreur

Premier Mark Rutte

Wat Schoof deze week opviel, is de manier waarop de aanslag op Charlie Hebdo werd uitgevoerd. "Vergeleken met wat we eerder in Brussel en in Ottawa hebben gezien, valt het georganiseerde karakter en de koelbloedigheid op. Het laat zien dat de nationale veiligheid echt onder druk staat en dat we terecht maatregelen nemen."

Jihadstrijders

Volgens minister Opstelten zijn er 180 Nederlandse jihadstrijders die naar Irak en Syrië zijn afgereisd, van wie er 21 zijn gesneuveld en 35 zijn teruggekeerd.

Minister Plasterk zegt de inlichtingendiensten AIVD en MIVD voldoende capaciteit hebben om de terugkeerders in de gaten te houden. "Ze kunnen doen wat ze moeten doen."

Nu het geweld van vandaag voorbij is moet Frankrijk vooruit kijken en zoals president François Hollande zei 'verbroederen'. Daarom is er zondag - als huldebetoon aan Charlie Hebdo - een grote solidariteitsmars voor alle Fransen. Het rechts-populistische Front National wil meedoen aan de grote demonstratie, maar de regering-Hollande heeft de partij niet uitgenodigd.

Wat een verbroedering van het gehele volk moest worden, dreigt nu al uit te monden in een politiek gevecht, waarbij alle partijen recht tegenover elkaar staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl