Parijs houdt vanavond een stille tocht voor de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. Verschillende Nederlandse steden en gemeenten volgen dat voorbeeld. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Groningen gaan mensen de straat op.
Bij de bijeenkomsten in Rotterdam en Amsterdam hebben pers en politie een centrale rol. Twee groepen die gisteren doelwit waren bij de aanslag: onder de twaalf slachtoffers zijn journalisten en agenten.
"Dit zijn juist de mensen die in onze samenleving pal staan voor onze vrijheden", zegt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Hij was een van de eersten die opriep tot het houden van een demonstratie. "We moeten laten zien dat we niet bang zijn en mogen ons niet laten verdelen."
Toespraken
De manifestatie in de hoofdstad begint om 18.00 uur bij het Franse consulaat op de Vijzelgracht. De tocht eindigt op de Dam. Daar zullen onder anderen premier Mark Rutte, Van der Laan en de Amsterdamse politiechef een toespraak houden.
De manifestatie in Rotterdam begint op het Plein 1940, waar ook ieder jaar het bombardement op de stad wordt herdacht. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zal een toespraak houden en ook Christiaan Reusink, hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, zal spreken.
'Pak je koffer en vertrek'
Aboutaleb reageerde gisteren in Nieuwsuur op de aanslag in Parijs. Die had hem diep geraakt. "Hier zit de burgemeester van Rotterdam, maar ook een woedende moslim", zei hij. De burgemeester noemde de aanslag een "onbeschrijflijke vorm van barbarij, van achterlijkheid".
Voor Nederlanders die met de daders sympathiseren had hij geen goed woord over. "Pak je koffer en vertrek. Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden." Hij wees er ook op dat duizenden Syriërs en Irakezen juist naar Europa komen omdat ze de westerse vrijheid koesteren.
Land komt tot stilstand
In Frankrijk kwam het leven vandaag letterlijk tot stilstand. Om 12.00 uur hield het hele land een minuut stilte voor de twaalf slachtoffers. Bij de Notre Dame in Parijs kwamen veel mensen bijeen. De klokken van de kathedraal en van kerken in het hele land luidden. Het verkeer, stadsbussen en metro, lag even stil.
In het hele land hangen de vlaggen halfstok. De Franse president François Hollande kondigde gisteren een dag van nationale rouw aan. En dat komt niet vaak voor in Frankrijk. De laatste keer was na de aanslagen van 11 september 2001.
In Parijs werd gisteravond al massaal gedemonstreerd. Op de Place de la République verzamelden zich tienduizenden mensen. Ze hielden een pen in de lucht, als symbool voor de persvrijheid, of een exemplaar van Charlie Hebdo. De leus 'Je suis Charlie' (ik ben Charlie), die ook veel op sociale media wordt gebruikt, sierde op borden.
Ook in andere Europese steden ontstonden gisteren al spontane demonstraties. Onder meer in Den Haag, Amsterdam, Berlijn en Rome gingen mensen de straat op.