Aangepast

CDA-congres: afscheid van het verleden

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA in de Tweede Kamer verwacht dat het CDA vandaag tijdens het najaarscongres met de leden een stap vooruit zet. "Ik markeer dit congres als het afscheid van het verleden. We gaan nu bouwen aan de inhoud van ons verhaal".

Volgens Van Haersma Buma ligt er een basis voor debat in het CDA met de twee uiterst kritische rapporten die zijn verschenen na de verkiezingsnederlagen de afgelopen tijd, een van een eigen partijcommissie en een van de eigen jongerenbeweging CDJA.

Herkennen en erkennen

Het partijbestuur van het CDA liet gisteren weten de kritische punten in de evaluatierapporten van de commissie-Frissen en de jongerenafdeling CDJA van de afgelopen tijd 'te herkennen en erkennen'.

Koers

Het CDJA en de commissie onder leiding van Léon Frissen, gouverneur van Limburg, hebben in hun rapporten over de recente verkiezingsnederlagen van de christendemocraten harde noten gekraakt over de partijtop en de gevolgde koers.

Onzichtbaar

Frissen stelde ondermeer dat het CDA de afgelopen jaren onzichtbaar is geweest. Alles was ondergeschikt aan het streven naar rust en stabiliteit. Het profiel van de partij bleef daardoor onduidelijk en grijs.

Verstikkende consensuscultuur

De CDA-jongeren waren feller in hun bewoordingen, maar de kritiek kwam op hetzelfde neer. Zij spraken van zelfgenoegzaamheid en een "verstikkende consensuscultuur" in de partij.

Vernieuwing

Het partijbestuur stelt nu het initiatief te nemen om op basis van de beide rapporten aan de slag te gaan met vernieuwing van de partij. De bedoeling is onder meer om de christendemocratische uitgangspunten te vertalen naar een CDA-agenda 2020. Het werken aan de partijcultuur moet zich kenmerken door openheid en respect voor elkaars mening en het actief uitdragen van de partijbeginselen.

Zelfcorrectie

Ook wil het bestuur een plan van aanpak over bijvoorbeeld andere procedures voor het selecteren van kandidaten voor de Tweede Kamer, de zittingstermijnen van bestuurders en instrumenten voor zelfcorrectie binnen de partij.

In Nieuwsuur vanavond een verslag van het congres. In de studio reageert Sybrand van Haersma Buma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl