Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Aangepast

PvdA-senatoren stemmen tegen wet Schippers

Totaal onverwacht is het plan dat de vrije artsenkeuze schrapt van VVD-minister Edith Schippers in de Eerste Kamer gesneuveld. Dat zet niet alleen het zorgakkoord op losse schroeven, maar zorgt ook voor crisisoverleg in Den Haag.

In de Senaat stemden 33 senatoren voor het plan en 38 tegen. In de PvdA-fractie stemden drie senatoren tegen: Adri Duivesteijn, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst.

Het laatste nieuws uit Den Haag
PvdA-senatoren stemmen tegen wet Schippers

Het is een grote tegenvaller voor minister Schippers omdat ze met de wet veel geld hoopte te besparen op de zorgkosten. Het voorstel bepaalt dat zorgverzekerden niet in alle gevallen hun eigen arts mogen kiezen. Zij moeten dan naar een behandelaar waar hun zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt.

Door deze afspraken kunnen zorgverzekeraars geld besparen en kan de zorgpremie omlaag. Er blijven wel zorgverzekeringen bestaan met vrije keus, maar die zullen duurder uitpakken.

Onverwachte spanning in de coalitie door de Eerste Kamer

De Tweede Kamer heeft een brief aan het kabinet gevraagd met een noodscenario over hoe het kabinet omgaat met het wegstemmen van de wet van minister Schippers. De wet had per 1 januari moeten ingaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl