Onno Hoes
Aangepast

Onno Hoes vertrekt als burgemeester

Onno Hoes treedt terug als burgemeester van Maastricht na een publicatie door PowNews.

"De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen. Dit besluit kan rekenen op instemming van de gouverneur", staat in een verklaring van Hoes.

Onno Hoes vertrekt als burgemeester

Hoes raakte vorige week in de politieke problemen toen een 20-jarige man privéberichten op internet zette die Hoes hem zou hebben gestuurd. Het nieuwsprogramma PowNews liet beelden van Hoes zien die met een verborgen camera waren gemaakt. Daarin was de burgemeester te zien tijdens een date met diezelfde man.

Tot mijn ontsteltenis is een deel van mijn privéleven moedwillig en schaamteloos publiek geworden.

Onno Hoes, vertrekkend burgemeester van Maastricht

In de verklaring laat Hoes weten dat hij juridische actie onderneemt tegen de man en PowNews. "Vorige week is een deel van mijn privéleven tot mijn grote ontsteltenis moedwillig en schaamteloos publiek geworden", aldus Hoes.

Tweede keer

De zaak volgde op een affaire vorig jaar. Hoes raakte toen in opspraak, nadat een affaire met een 25-jarige man was uitgelekt. Er waren foto's gemaakt waarop Hoes zoenend met deze man te zien was. Hij was toen nog getrouwd met RTL-Boulevard-presentator Albert Verlinde.

De gemeenteraad liet de burgemeester weten dat hij niet meer in opspraak moest raken en dat hij als burgemeester een voorbeeldfunctie heeft. Hoes beloofde toen zich voortaan netjes te zullen gedragen.

Ook al heeft hij niets illegaals gedaan, Hoes gooit nu toch de handdoek in de ring. Hij heeft de gemeenteraad vanmiddag laten weten dat hij aanblijft tot zijn opvolger is geïnstalleerd.

Democratie onder druk

Volgens fractievoorzitter Michel Severijns van de VVD in Maastricht is een enorme inbreuk gemaakt op het privéleven van de burgemeester. "De VVD vindt dat enorm verwerpelijk. De actie van PowNews diende geen enkel doel, dan hem zo professioneel mogelijk te beschadigen", aldus Severijns.

Ook de PvdA vindt dat het privéleven van Hoes op een schandalige en onacceptabele manier naar buiten is gebracht. "Bestuurders worden op deze manier vogelvrij verklaard en dat zet onze democratie onder zeer zware druk." De PvdA-fractie in Maastricht vindt het dan ook niet nodig dat Hoes vertrekt.

  • ANP
    Onno Hoes werd in 2010 geïnstaleerd als burgemeester van Maastricht
  • ANP
    Onno Hoes
  • ANP
    Burgemeester Hoes en minister Plasterk tijdens carnaval in 2014. In het midden Albert Verlinde.
  • ANP
    Onno Hoes en Albert Verlinde in gelukkiger tijden
  • Robbie Hasselt
    De laatste date van Hoes, die hem zijn baan kostte. De jonge man, Robbie Hasselt maakte een selfie met Hoes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl