Protestborden die worden gebruikt voor het uiten van onvrede over de dood van Eric Garner

New York maakt zich op voor de begrafenis van Eric Garner

Vandaag protesteren, naar verwachting, opnieuw duizenden mensen in de straten van New York. De demonstranten dragen protestborden met teksten als 'zwarte levens tellen mee' en 'racisme doodt'.

Volgens Clarence Benjamin Jones, voormalig adviseur en tekstschrijver van Martin Luther King, leiden de verhoudingen tussen de politie en de zwarte bevolking regelmatig tot geweldsexplosies, maar is dit protest uniek. "Dit hebben we sinds de jaren '60 niet meer gezien."

Een onderzoeksjury oordeelde woensdag dat de agent die verantwoordelijk is voor de dood van Eric Garner, de zwarte man die in juli overleed nadat hij door een agent in een wurggreep was genomen, niet wordt vervolgd.

New York maakt zich op voor de begrafenis van Eric Garner

Op 17 juli zag agent Daniel Pantaleo Eric Garner illegaal sigaretten verkopen op straat. Garner protesteerde verbaal tegen zijn arrestatie, maar gedroeg zich verder rustig. Toch nam Pantaleo hem in een wurggreep, wat volgens de richtlijnen van de politie in New York niet is toegestaan. Garner overleed in het ziekenhuis, als gevolg van de wurging.

Wurging

Een omstander maakte met zijn mobiele telefoon videobeelden van de arrestatie. Daarop is te zien hoe Garner door verschillende agenten in bedwang wordt gehouden. Garner, die aan astma leed, zegt in de video niet meer te kunnen ademen. Nadat hij bewusteloos was geraakt, werd hij naar het ziekenhuis gebracht waar hij enkele uren erna overleed. Uit een medisch onderzoekrapport bleek dat hij mede als gevolg van de wurging is overleden.

'Niet schieten, ik stik´
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Clarence Benjamin Jones ziet dat het protest zich niet alleen beperkt tot de zwarte bevolking. "Mensen van alle kleuren vragen zich af: hoe kan dit vandaag de dag steeds weer opnieuw gebeuren?"

Ook in de zaak van Michael Brown in Ferguson werd besloten de verantwoordelijke agent niet te vervolgen.

Training

In de dagen na de dood van Eric Garner kondigde de politie van New York aan dat alle 35.000 agenten een extra training krijgen in omgaan met geweld. De familie van Garner heeft de stad New York aangeklaagd, net als verschillende agenten die bij de arrestatie betrokken waren. De familie Garner zegt verbijsterd te zijn dat er geen vervolging is. “O my god, are you serious”, was de reactie van Garners moeder op het nieuws.

Dat er iets moet veranderen in de Amerikaanse samenleving is wel duidelijk, zegt Clarence Benjamin Jones. "Maar dat zeg ik al langer. De echte verandering kan alleen een politieke verandering zijn. Dat vraagt om direct leiderschap en actie van de president."

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat de dood van Garner wel onderzoeken. Minister van Justitie Eric Holder heeft opdracht gegeven tot het federale onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl