In een wijk in Heerhugowaard hebben alle huizen zonnepanelen

'Energiebeleid is te veel korte termijn'

Vanavond debatteren de fractievoorzitters in de Tweede Kamer over het klimaatbeleid met premier Mark Rutte en staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu, in aanloop naar de klimaattop van volgende week in Lima. Maar het langetermijnbeleid van het kabinet schiet ernstig tekort, zegt Pieter Boot van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

'Energiebeleid is te veel korte termijn'

Vorige maand kwam het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, met een rapport. Hun conclusie: hoe langer wordt gewacht met het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, hoe groter de uitdagingen worden om deze gevolgen het hoofd te bieden.

Aan de doelstellingen vasthouden?

Zijn de huidige maatregelen voldoende om de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen? Die vragen bepalen vanavond het debat in de Kamer. Vorig jaar sloot het kabinet samen met energiebedrijven, vakbonden en een milieubeweging het Energieakkoord. Daarin staat dat in 2020 14 procent van de energie in Nederland duurzaam opgewekt moet zijn. In 2050 zou de Nederlandse energievoorziening volledig klimaatneutraal moeten zijn.

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen deze doelstellingen vasthouden. Verschillende oppositiepartijen vragen zich af of met de huidige vaart de doelstellingen wel gehaald worden.

Over 2050 hebben we nog helemaal niet nagedacht, maar dat is heel dichtbij. De toekomst is nu.

Pieter Boot, Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)

"Politieke wil nodig"

Volgens Pieter Boot (PBL) kunnen de klimaatdoelen voor 2050 wel gehaald worden, maar "daar is wel politieke wil voor nodig". Of die wil er is? De oppositie vindt dat het tempo van het kabinet veel hoger moet liggen. Zo vindt Bram van Ojik van GroenLinks dat het kabinet aan de slag moet met een langetermijnstrategie om van fossiele brandstoffen af te komen. De kritiek van oppositiepartijen als D66, GroenLinks en de ChristenUnie is dat er alleen concrete maatregelen zijn voor de kortetermijndoelstellingen voor 2020.

In aanloop naar 2050 zijn nog onvoldoende plannen gemaakt. Ook Boot benadrukt dat: "Er wordt nu alleen gekeken naar de afspraken uit het energieakkoord voor 2020. De plannen voor 2030 zijn onvoldoende doordacht. Denemarken, Frankrijk, Duitsland hebben dat al wel gedaan. Over 2050 hebben we nog helemaal niet nagedacht, maar dat is heel dichtbij. We hebben duidelijkere plannen nodig. De toekomst is nu."

Alexander Pechtold (D66) en Bram van Ojik (GroenLinks) overleggen voorafgaand aan het debat

"Er moet harder gewerkt worden"

Diederik Samsom van de PvdA noemde het energievraagstuk vanmiddag op Radio 1 een hardnekkig maatschappelijk vraagstuk waar geen eenvoudige oplossingen voor zijn. "Het is ploeteren, ploegen, maar het kan wel." Mocht blijken dat de doelstellingen uit het energieakkoord niet gehaald worden, dan moet er harder gewerkt worden, vindt Samsom.

De PvdA-voorman noemt wel de optie om als overheid meer te investeren in duurzame projecten. Coalitiepartner VVD vindt de uitvoering van het Energieakkoord prioriteit. Die partij heeft geen behoefte aan nieuwe planning op energiegebied.

Het debat van vanavond is een voorbereiding op de klimaattop in Lima. Volgende week zal staatssecretaris Mansveld daar spreken met ministers van alle landen die betrokken zijn bij het klimaatverdrag van de Verenigde Naties. Volgend jaar is er een klimaattop in Parijs. Het doel van de VN is om dan een akkoord te sluiten om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl