Naomi Klein, spreekbuis van wereldverbeteraars

Naomi Klein komt met nieuwe 'bijbel' voor een betere wereld

Naomi Klein is de grote heldin van de progressieve beweging. Haar eerste boek ‘No Logo’ werd het handboek voor de 'anti-globalisten'. En haar boek ‘De Shockdoctrine’ is de bijbel van de Occupy-beweging.

Ze heeft een scherpe antenne voor aanzwellende sociale-protestgolven en komt nu met een nieuw boek: 'No Time. Verander nu, voor het klimaat alles verandert’, over het onvermogen van de wereld de klimaatveranderingen echt aan te pakken.

Naomi Klein komt met nieuwe 'bijbel' voor een betere wereld

Gelijkheid

Als de wereld nu 'niets doet en blijft consumeren en verbruiken, gaat het rond het jaar 2050 helemaal fout. Klein voorziet rampen als droogte, orkanen, hongersnood en massale vluchtelingenstromen.

Maar Klein schrijft ook over een oplossing: laat de wereld stoppen met zich blind te staren op de precieze CO2-gehaltes in de atmosfeer, op economische groei en andere kapitalistische uitgangspunten. Om de wereld echt te redden moet de kapitalistische maatschappij grondig op de schop. Inkomens moeten worden herverdeeld en het moet gaan om een sociale samenleving met meer gelijkheid.

  • Nieuwsuur
    Twan Huys en Naomi Klein
  • Nieuwsuur
    Twan Huys en Naomi Klein
  • Nieuwsuur
    Twan Huys en Naomi Klein op het strand

Klimaatakkoord

Het boek komt aan de vooravond van een nieuwe klimaattop. Peru is vanaf 1 december 2014 gastland van de twintigste VN-klimaatconferentie (COP20). Die vormt de opmaat naar de grote klimaattop in Parijs waar een jaar later afspraken moeten worden gemaakt over een nieuw mondiaal klimaatakkoord als opvolger van het Kyoto Protocol die verdere opwarming van de aarde moet tegengaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl