Nieuwsuur
AFP

België maakt zich op voor de eerste van een lange reeks actiedagen van de vakbonden. In Antwerpen en drie andere provincies leggen vakbondsleden het werk neer. Er wordt veel overlast verwacht, ook voor treinreizigers uit Nederland.

Het beleid van de nieuwe regering is de aanleiding voor de stakingen. Die wil 18 miljard euro besparen en hervormen. Zo moet de pensioenleeftijd omhoog naar 67 jaar en worden de regels voor de arbeidsmarkt versoepeld.

De vakbonden zijn daar tegen. Ze vinden dat de lasten te veel bij werknemers worden gelegd. De regering ontziet de rijken, vinden de bonden.

België beleeft 'hete herfst' vol protest en stakingen

Het conflict zit diep in België. De vakbonden spreken van een ‘hete herfst’. Twee weken geleden organiseerden de bonden al een massaprotest in Brussel. Dat liep behoorlijk uit de hand. Demonstranten vernielden auto's en verkeerslichten. Ze raakten slaags met de politie en er vielen meer dan twintig gewonden.

Ook Antwerpen verwacht morgen ongeregeldheden. Burgemeester Bart De Wever heeft gezegd dat de politie hard zal optreden. De bonden manen hun leden op tot rust. Er komt geen demonstratie door de stad, maar er zijn wel stakingsposten op verschillende plaatsen in de stad.

Heel België plat

De Belgen moeten zich opmaken voor nog veel meer stakingen. De provincies Antwerpen, Belgisch Limburg, Henegouwen en Waals Brabant geven morgen het startschot. De twee daaropvolgende maandagen volgen stakingen in andere provincies. Op 15 december is er een landelijke stakingsdag en ligt heel België plat.

Maar ook morgen zal de overlast groot zijn. De werknemers van veel bedrijven leggen het werk neer. De Antwerpse haven zal volledig stil liggen. Ook sommige scholen, crèches en overheidsinstellingen zullen mogelijk sluiten.

Niet met de trein

De spoorbonden doen ook mee aan de staking. In de vier provincies rijden morgen geen treinen. Dat heeft gevolgen voor het treinverkeer in de rest van België en dus ook voor Nederlanders die van het netwerk gebruikmaken. De treinen naar Brussel, Antwerpen en Parijs zullen morgen niet rijden. Ook op de volgende stakingsdagen worden er grote problemen verwacht op het spoor.

"Niet de kant van Nederland op"

De stakingen hebben grote gevolgen voor het dagelijks leven van de Belgen. Maar het is nodig om een sterk signaal af te geven, zeggen de vakbonden. Ze vinden dat de plannen van de regering veel te ver gaan. België moet niet de kant van Nederland op, zegt Rudy De Leeuw van de socialistische vakbond ABVV tegen Nieuwsuur.

"In Nederland ligt de groei juist stil"

Werkgevers juichen de regeringsplannen juist toe. Ze wijzen op het groeiende handelstekort van België. Steeds meer bedrijven trekken weg uit het land. Daarnaast moet de regering volgens werkgeversorganisatie VOKA ook dringend saneren. Het Belgische overheidstekort loopt op en er is nauwelijks gespaard voor de vergrijzing.

STER reclame