Frans Timmermans

Timmermans klem tussen milieulobby en bedrijfsleven

Meer, of minder EU-regels? Of betere regels? De verwachtingen in Nederland én daarbuiten zijn hoog, de slagingskans gering. Binnenkort presenteert EU-commissaris Frans Timmermans zijn plannen die burgers moeten bevrijden van irritante EU-regels.

Timmermans klem tussen milieulobby en bedrijfsleven

De nieuwe Europese Commissie zelf spreekt van "de Commissie van de laatste kans voor Europa". Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en zijn team willen een antwoord vinden op toenemende euroscepsis in bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Frankrijk.

Minder regels, zou een argument voor de Britten kunnen zijn, om de EU uiteindelijk niet de rug toe te keren, zo denkt de nieuwe Europese Commissie. "We moeten groot en ambitieus zijn in de grote zaken, en klein en bescheiden in de kleine zaken", zo is het idee.

Ter discussie

Het is nu aan Frans Timmermans om deze hoge verwachtingen waar te maken. Hij komt met voorstellen om EU-regels die overbodig zijn, af te schaffen. De grote vraag is, welke regels hij op het oog heeft.

Uit een reeds uitgelekt concept-stuk blijkt dat Timmermans een aantal milieurichtlijnen ter discussie wil stellen. Zo zijn eco-labels voor wasmachines, vaatwassers, en koelkasten zo succesvol, dat alle apparaten inmiddels een A-label hebben. De vraag is of die labels dan nog wel zin hebben.

We moeten niet overdrijven. Het is echt niet zo dat de EU een groot regelmonster is.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks)

Levens sparen

Volgens de milieulobby zijn de labels wel nuttig, de normen zouden juist moeten worden aangescherpt. Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks vindt dat veel EU-regels goed zijn. "Het beeld dat de EU een groot regelmonster is klopt niet. Er zijn heel goede regels, die nuttig zijn voor de interne markt. De Europese unie moet groots zijn, in het beschermen van werknemers."

Hij noemt bijvoorbeeld schone lucht. Volgens hem geen kleinigheid, omdat regels voor schone lucht Europabreed duizenden levens zou kunnen sparen. Energiebesparing noemt hij ook als belangrijk punt, omdat eco-labels de totale energieconsumptie van een land als Italië kunnen besparen. Daarom zou Timmermans zijn handen af moeten houden van milieuregels, die juist succesvol zijn.

Dit is de laatste kans voor de EU om te laten zien dat ze dingen kunnen loslaten.

VVD-Kamerlid Mark Verheijen

Verstikkende regelgeving

Bij de VVD zijn de verwachtingen ondertussen bijzonder hoog. De liberalen willen dat Timmermans kleine bedrijven verlost van hinderlijke EU-regels. Zo ziet VVD-Kamerlid Mark Verheijen arbo-regels voor café- en restauranthouders als overbodige ballast.

Volgens Verheijen is het voor Europa de komende jaren erop of er onder: of de EU slaagt er in zich alleen op hoofdzaken te concentreren, of de EU verzandt in verstikkende regelgeving, waardoor de burger zich definitief van de EU zou afkeren.

"Dit is de laatste kans voor de EU om te laten zien dat ze dingen kunnen loslaten. Brussel is de laatste jaren heel erg met zichzelf bezig geweest. Als Timmermans er niet in slaagt dat te keren, draait Europa vast", zegt Verheijen.

Ondernemersvereniging VNO-NCW heeft inmiddels ook een wensenlijstje ingeleverd bij Timmermans. Zij zien de taak van Timmermans als een gouden kans om grote bedrijven in Europa te verlossen van lastige regels die de concurrentie met de rest van de wereld in de weg staan.

Verdedigen

Maar uiteindelijk blijkt het voor Timmermans bijzonder lastig om daadwerkelijk te snoeien in het woud van Europese regels. Gisteren nog besloten de lidstaten dat het gebruik van plastic zakjes Europabreed moet worden teruggedrongen. In de praktijk zullen er altijd EU-lidstaten, ambitieuze EU-commissarissen, succesvolle lobbyisten of sterke politieke groeperingen zijn, die EU-regels zullen verdedigen.

Voor de kerst zal EU-commissaris Timmermans zijn lijst met te schrappen regels bekend maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl