Jordan Belfort tijdens een lezing in Frankfurt

Echte Wolf of Wall Street in Nederland

Als een rockster reist hij de wereld rond: Jordan Belfort, de man die duizenden beleggers oplichtte en zelf bijna ten onder ging aan drank, seks en drugs. Hij is vandaag in Nederland. In een uitverkochte Rai geeft hij lezingen over succes en integriteit. De oud-zwendelaar benadrukt nu het belang van ethiek.

Bekijk: De echte Wolf of Wall Street in Nederland

Grote oplichter

In de jaren 90 richtte de Amerikaan het bedrijf Stratton Oakmont op. Telefonisch handelde hij in penny stocks, maar al snel bleek dat het bedrijf met 'pump and dump'-methodes ruim 200 miljoen dollar van beleggers had gestolen.

In 1998 pakt de FBI Belfort op voor fraude en witwassen. Tijdens het onderzoek gaf hij de FBI informatie over collega's, waardoor hij maar 22 maanden in de gevangenis zat. Ook beloofde hij 110 miljoen dollar terug te betalen aan zijn slachtoffers.

Jordan Belfort in gesprek met Nieuwsuur-verslaggever Karel Ornstein

In de gevangenis besloot Belfort zijn verhaal op te schrijven in twee boeken: The Wolf of Wall Street en Catching the Wolf of Wall Street. Het is een verhaal over een extravagant leven: een man die meer dan 50 miljoen per jaar verdient, vrouwen verslindt en drugs gebruikt tot hij erbij neervalt.

Zijn leven lijkt wel een filmscript. Reden voor Martin Scorsese om in 2013 de blockbuster The Wolf of Wall Street te maken, met Leonardi DiCaprio in de hoofdrol. In een klap is de oplichter en fraudeur wereldberoemd.

Terugbetalen

De verkoop van de filmrechten en boeken samen met seminars zoals in de Rai leveren Belfort, naar eigen zeggen, miljoenen op. Op zijn Facebook-pagina vertelt hij in december 2013 dat hij al het geld dat hij nu verdient aan zijn slachtoffers geeft.

Uit documenten blijkt echter dat Belfort van de 110 miljoen die hij moet betalen, pas 11 miljoen heeft teruggegeven. 10,4 miljoen daarvan komt van de verkoop van zijn huizen. Sindsdien maakt hij slechts kleine bedragen over aan de Amerikaanse overheid, vorig jaar gemiddeld 3000 dollar per maand.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Twijfel aan integriteit

Dat nu juist Belfort speeches geeft over verkooptechnieken en ethiek vindt Robert Shearin, een van de 1513 slachtoffers van Belfort, opmerkelijk. Shearin verloor 170.000 dollar door de achteraf waardeloze aandelen die hij van Belfort kocht. "Ik geloof niet dat Belfort spijt heeft (..) en ik zou ook niet bij hem een seminar willen volgen, simpelweg omdat ik twijfel aan zijn integriteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl