NOS

Familierelaas over WOI wint AKO Literatuurprijs 2014

Hij kwam in België met zijn boek meteen in de top-3 terecht. Vanavond won de Vlaming Stefan Hertmans met zijn 'Oorlog en terpentijn' de AKO Literatuurprijs 2014.

Meesterproef

De jury, bij monde van jury-voorzitter Job Cohen, zegt over het boek: "Hertmans levert met Oorlog en terpentijn zijn meesterproef, die nu al de status van een klassieker heeft".

Hertmans nam voor zijn oorlogsroman de notitiedagboekjes van zijn grootvader, frontsoldaat uit WO I, als uitgangspunt. Op zijn 17e kwam die grootvader als militair terechtkomt in de hel van de veldslagen van de Eerste Wereldoorlog. Wat volgt is een leven waarin hij probeert te herstellen van de trauma's.

  • Bekijk: Stefan Hertmans krijgt AKO-prijs 2014
  • Bekijk: Joost Karhof interviewt winnaar Hertmans

Het boek is een meesterlijk geschreven relaas van een dramatisch leven en een stuk Gentse familiegeschiedenis, zo werd de roman omschreven in recensies.

Genomineerden

Zes kandidaten maakten kans op de prijs die de jury - onder leiding van Job Cohen - in september selecteerde uit een lijst van 25. De andere vijf genomineerden waren:

Wessel te Gussinklo - 'Zeer helder licht' (Koppernik)

Een verhaal over een wat aan lager wal geraakte man die verliefd wordt op een studente uit een keurig, welgesteld gezin. Volgens de uitgever een luchthartig maar ook diepgravend boek, waarmee de schrijver aantoont dat hij tot de eigenzinnigste auteurs van Nederland behoort.

Guus Kuijer - 'De Bijbel voor ongelovigen (2)' (Athenaeum-Polak & Van Gennep)

De Bijbel van Kuijer leest als een roman. De verhalen over de vlucht van het volk van Israël uit Egypte, Mozes en het Beloofde Land vertelt Kuijer opnieuw, vanuit het perspectief van een zoon of een vrouw, een verschoppeling of een bastaard, en daardoor worden de bekende verhalen nieuw en verrassend, meldt de uitgever.

Tom Lanoye - 'Gelukkige slaven' (Prometheus)

Twee Belgische bannelingen gaan op zoek naar zichzelf in een wereld die te groot en te chaotisch is geworden voor iedereen. Volgens de uitgever is het boek een Lanoye pur sang: een inktzwarte tragikomedie met onvergetelijke personages en dialogen, een ingenieuze plot en een virtuoze stijl.

  • Jan van Loenen
    De jury is bijeen voor beraad
  • Jan van Loenen
    De jury beraadt zich

K. Schippers - 'Voor jou' (Querido)

Het boek is een eerbetoon aan geestverwanten. Tijdens een verblijf in Brussel wordt Schippers geconfronteerd met de dood van twee van zijn vrienden: Bernlef en G. Brands. De herinneringen aan hen komen boven en gaan op in zijn verhalen. Losjes en vanzelfsprekend geschreven, maar ook indringend en droevig, schrijven de recensenten.

Frank Westerman - 'Stikvallei' (De Bezige Bij)

Dit verhaal leest als een thriller; de schrijver neemt de lezer mee naar een vallei in Kameroen waar op een nacht al het leven uitsterft. Schade is er niet, maar kippen, bavianen en mensen vallen dood neer. Met precisie en verbeeldingskracht legt Westerman drie lagen van de waarheid bloot, waardoor het zicht op het mysterie telkens kantelt, schrijft de uitgever.

Taalgebied

De winnaar ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van 50.000 euro.

De eerste AKO Literatuurprijs werd in 1987 uitgereikt aan J. Bernlef voor zijn boek Publiek geheim. Vorig jaar won Joke van Leeuwen met haar boek 'Feest van het begin'. De AKO Literatuurprijs is een van de meest prestigieuze literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl