1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA

Herinneringen aan Oost-Berlijn

Berlijn staat vandaag geheel in het teken van de val van de Muur, vandaag 25 jaar geleden. Die val betekende het einde van de communistische DDR en opende de weg voor de hereniging van de beide Duitslanden.

Bekijk: Herinneringen aan Oost-Berlijn

Instructies

Bij alle plechtigheden en herdenkingen vandaag in Berlijn, is ook Bondskanselier Angela Merkel, die in de DDR opgroeide. Merkel sprak tijdens haar wandeling naar de Verzoeningskapel - die op de plaatst staat waar vroeger een kerk stond die op last van het DDR-regime werd opgeblazen omdat hij het zicht van de grenspolitie belemmerde - met burgers langs de kant. Een vrouw vertelde dat ze een dag na de val van de Muur feestvierde bij de grensovergang Checkpoint Charlie. DDR-burgers staken daar in Trabantjes de grens over.

De vrouw zag twee DDR-grenswachten en vroeg hen waarom zij niet blij waren. "Wij hebben nog geen instructies gehad", was het antwoord. "Dat zal ik altijd onthouden", zei de vrouw. "Men moet niet altijd op instructies wachten."

Animatie van de bouw van de Muur, dwars door Berlijn

Enkeltje richting vrijheid

De val van de Muur werd ingezet na een persconferentie die live werd uitgezonden in de DDR. Partijprominent Günter Schabowski kondigde per ongeluk nieuwe uitreisregels aan die meteen zouden gelden. Een deel van de bevolking reageerde meteen en ging de straat op. De symbolische sprong over de Muur was voor deze avonturiers een enkeltje richting vrijheid.

Koude Oorlog

De 45 kilometer lange Muur, verdeelde Berlijn vanaf 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 in oost en west en stond meer dan 28 jaar symbool voor de Duitse deling en voor de Koude Oorlog tussen het communisme en het vrije Westen. De communistische leiding in Oost-Berlijn wilde met de muur een einde maken aan de vlucht van vele Oost-Duitsers naar West-Duitsland, dat meer welstand en vrijheid kende. Vele mensen kwamen om, bij hun pogingen toch naar het Westen te vluchten.

Herdenken

Vanmiddag en vanavond zijn er allerlei feestelijkheden bij de Brandenburger Tor. Daar verwacht men 1 miljoen bezoekers. Ook in andere plaatsen langs de grens tussen de DDR en de Bondsrepubliek zijn plechtigheden en feesten die de val van de Muur herdenken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl