Wiebe Draijer

De missie van Rabo-topman Wiebe Draijer

"De bank die ik aantrof was echt nog uit het lood geslagen als gevolg van de enorme dreun die we gekregen hebben van Libor. Aan de andere kant was de bank ook al aan het kijken: hoe kunnen we dit nu aanpakken? Ik zie het als mijn toevoeging dat proces te versnellen. Wat is nou het verhaal waar we echt voor staan? Dat ontbreekt wel op dit moment."

Bekijk: De missie van Rabo-topman Wiebe Draijer

Complexe klus

Na een inwerkperiode van drie maanden begon Wiebe Draijer op 1 oktober als topman bij de Rabobank. Het belooft een zware taak te worden. 'Het is misschien wel de meest complexe klus die er in Nederland te doen is', schreef Het Financieele Dagblad bij zijn benoeming. De Volkskrant noemde het een 'Herculestaak'.

Een van de belangrijkste opgaven voor Draijer ligt binnen de organisatie van de Rabobank zelf. Binnen de bank woedt een discussie over de manier waarop de coöperatieve bank in de toekomst moet worden aangestuurd, met een machtsevenwicht tussen de lokale banken en het hoofdkantoor in Utrecht.

Draijer: "Een machtsstrijd is misschien een te zwaar woord. We zijn bezig te kijken naar de structuur van de Rabobank voor de toekomst. Die gaat hoe dan ook zijn: een coöperatieve bank dicht bij de lokale gemeenschap. Maar we moeten wel zoeken naar nieuwe vormen om dat te organiseren voor onszelf."

Ontslagen

Daarnaast moet Draijer leiding geven aan een grote reorganisatie, de grootste in de geschiedenis van de Rabobank. Tot 2016 verliezen zo'n tienduizend medewerkers hun baan, waarvan zo'n achtduizend bij de lokale banken. De nieuwe topman sluit niet uit dat er nog meer ontslagen zullen volgen."

"Verwachten zou ik niet willen zeggen, maar ik sluit het niet uit. Onze klanten maken steeds minder gebruik van ons kantorennet. Dus wij moeten ook een omslag maken naar meer virtuele dienstverlening. En daar hoort ook bij dat je uiteindelijk je bezetting daarop aanpast."

Imago

Verder moet Draijer het zwaar beschadigde imago van de eens zo onkreukbare bank oppoetsen. De beschadiging komt vooral door de Libor-affaire, waarbij handelaren van de bank jarenlang een rentetarief manipuleerden. Rabobank werd bestraft met een boete van 774 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Piet Moerland stapte op.

"In een periode dat de sector het moeilijk had, ging het de Rabobank onwaarschijnlijk voor de wind. Dat creëert een gevoel van onoverwinnelijkheid. Het leidde ertoe dat de controle niet overal heel strak is geweest, waar die dat wel zou moeten zijn."

Geen bankier

De benoeming van Draijer als opvolger van Piet Moerland kwam voor velen als een verrassing. De werktuigbouwkundig-ingenieur heeft veel ervaring in de consultancy, maar hij is geen bankier. De 48-jarige Wiebe Draijer komt van de Sociaal-Economische Raad (SER), waar hij sinds september 2012 op de voorzittersstoel zat.

Bij de SER speelde hij een sleutelrol bij het tot stand brengen van het Energieakkoord voor duurzame groei. Voor die tijd werkte hij 22 jaar bij adviesbureau McKinsey, eerst als consultant en later als managing-partner.

Bruggenbouwer

Bankier of niet, Wout Dekker, voorzitter van de raad van commissarissen van de bank, benadrukte bij de keuze voor Draijer vooral diens kwaliteiten als bruggenbouwer. "Wiebe Draijer heeft bewezen op basis van verbindend leiderschap bruggen te kunnen slaan tussen verschillende partijen met uiteenlopende belangen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl