De ongelijke verdeling van de welvaart kwam dit jaar hoog op de internationale agenda te staan. Nieuwsuur spreekt erover met Joseph Stiglitz en Thomas Piketty, twee topeconomen die aan de basis staan van het wereldwijde debat hierover. Hun boodschap: het moet eerlijk en het moet gelijker.
Als een rockster werd de Franse econoom Thomas Piketty deze week onthaald in de Tweede Kamer. Woensdagavond sprak hij een uitverkocht Paradiso toe. Piketty's boek 'Kapitaal in de 21e eeuw' staat wereldwijd al maanden in de bestsellerlijsten. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste economische boeken van onze tijd. Deze week kwam de Nederlandse vertaling van het standaardwerk over ongelijkheid uit.
Nobelprijs
De komst van een andere topeconoom naar Nederland kreeg veel minder belangstelling. De Amerikaan Joseph Stiglitz, winnaar van de Nobelprijs voor de economie in 2002, werkte in de jaren negentig als economisch adviseur voor president Bill Clinton en was hoofdeconoom van de Wereldbank. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste economen van de afgelopen decennia.
In 2012 publiceerde Stiglitz het boek 'The Price of Inequality', evenals 'Kapitaal in de 21e eeuw' een mondiale bestseller. Donderdag hield hij de jaarlijkse lezing van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in Den Haag.
Noodklok
Stiglitz en Piketty stonden samen aan de basis van een wereldwijd debat over ongelijkheid. President Obama verklaarde begin dit jaar in zijn State of the Union de ongelijkheid te willen aanpakken, IMF-voorzitter Christine Lagarde luidde een maand later de noodklok over de toenemende kloof tussen arm en rijk.
Ook in Nederland concludeerde de WRR dat het verschil tussen de armste en de rijkste inwoners groeit. SP en GroenLinks kwamen met plannen om de vermogensongelijkheid aan te pakken.
Piketty en Stiglitz. Twee topeconomen over het thema van het jaar. Nieuwsuur spreekt beide gelijkheidsprofeten over wat hun boeken teweeg hebben gebracht, in hoeverre ongelijkheid de maatschappelijke en economische orde bedreigt en over de vraag of politici voldoende durf hebben om ongelijkheid aan te pakken.