VVD Kamerlid Mark Verheijen

Weer VVD'er uit Limburg in opspraak

In de Limburgse VVD onderhielden politici de laatste jaren nauwe contacten met ondernemers. De Roermondse ex-wethouder Jos van Rey moet zich daar voor de rechter voor verantwoorden. Mogelijk was hij niet de enige. Mark Verheijen, nu VVD-Tweede Kamerlid, was als wethouder van Venlo dik met een verdachte Roermondse projectontwikkelaar, schrijft Elsevier vandaag.

Weer VVD'er in Limburg in opspraak

Pikant

Elsevier meldt dat de van omkoping verdachte Piet van Pol, met wie ook Jos van Rey veel samenwerkte, dat de VVD en de campagne van provinciaal lijsttrekker Verheijen in 2011 steunde met 6.750 euro. Pikant, schrijft Elsevier, want Verheijen was op hetzelfde moment verantwoordelijk voor de onderhandelingen met Van Pol over de overdracht van een terrein in de binnenstad van Venlo.

Volgens een rapport van de gemeentelijke rekenkamer werd dit terrein voor ongeveer 60.000 euro onder de marktwaarde overgedragen aan Van Pol. Volgens een taxatieverslag bracht het perceel zelfs 135.000 euro te weinig op. Elsevier zegt over documentatie te beschikken waaruit blijkt dat er drie betalingen van Van Pol zijn voor de campagnes van Verheijen. Het gaat om facturen van 3.000, 3.000 en 750 euro uit januari en februari 2011.

Goede contacten

Verheijen was toen nog wethouder Economische Zaken in Venlo , maar zou korte tijd later overstappen naar het college van Gedeputeerde Staten in Limburg. Giften van boven de 4.500 euro hadden destijds openbaar gemaakt moeten worden. Verheijen zegt tegen Elsevier dat hij niet op de hoogte was van de betalingen door Van Pol.

Nieuwsuur onderzoekt de zaak in Venlo en spreekt er met betrokkenen. PvdA-fractieleider Hay Janssen zegt in Elsevier: "Het gonsde ook destijds al van de geruchten over Van Pol. Het was bekend dat Verheijen goede contacten onderhield met de projectontwikkelaar. Ongeveer tegelijkertijd verkocht de gemeente voor het symbolische bedrag van 1 euro de watertoren en het omliggende terrein in Tegelen aan Van Pol. Ik heb Verheijen gevraagd waarom uitgerekend Van Pol steeds in beeld was voor transacties in Venlo. Hij zei toen dat Van Pol nu eenmaal een positie wilde opbouwen in de stad."

Kamerlid

Verheyen is nu, sinds september 2012, Tweede Kamerlid en heeft de belangrijke rol van Europawoordvoerder in de VVD-fractie. Tegen Van Pol loopt een justitieel onderzoek, omdat hij in Roermond VVD-wethouder Van Rey zou hebben omgekocht met kaartjes voor voetbalwedstrijden en overnachtingen in zijn villa in Saint-Tropez.

In dit onderzoek is ook Verheijen als getuige gehoord. Hij erkent dat hij Van Pol goed kende, maar zei ook: "Ik ben nooit met hem naar sportwedstrijden geweest en ik heb ook nooit gelogeerd in zijn huis in Saint-Tropez. (...) Noem me naïef, maar ik ben integer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl