Jeruzalem is steeds meer een stad van extremen. De laatste weken zijn er in Oost-Jeruzalem geregeld aanslagen waarbij voertuigen inrijden op een groep mensen. Ook vandaag nog reed een man op twee plaatsen in op mensen op straat.
Het zijn Palestijnse terroristen, zegt de Israëlische politie, maar het extremisme in de stad neemt al langer toe. In Jeruzalem staan niet alleen Joden en Palestijnen tegenover elkaar, maar ook seculiere en ultra-orthodoxe joden. Ultra-orthodoxen nemen steeds meer wijken over, waardoor seculieren de stad in groten getale ontvluchten.
In 2003 woonden er 65.183 ultra-orthodoxe joden in Jeruzalem en in 2013 waren dat er veel meer: 100.818. Het aantal niet-religieuze joden nam af: in 2003 waren dat er 59.725 en tien jaar later 41.459.
Niet tolerant meer
Verslaggever Jan Eikelboom is in Jeruzalem en sprak met seculiere en ultra-orthodoxe joden, onder anderen een restauranthouder die met de dood wordt bedreigd omdat hij open is op sabbat, de rustdag in het jodendom, en met oud-Knessetvoorzitter Avraham Burg.
"Ik hou niet meer van Jeruzalem. Ik ben er geboren, heb er gewoond en gewerkt, maar ik kom er niet meer. De sfeer is gespannen, niet tolerant meer en ook niet multi-cultureel", zegt Burg.
Bewoonster Ronit Gilboa van de wijk Kyriat Yoval strijdt tegen de overname van haar buurt door ultra-orthodoxen. Ook zij beklaagt zich over het gebrek aan tolerantie: "Ik ben bang dat zij gaan bepalen hoe ik moet leven."