Barack Obama is niet overal een graag geziene gast

Democraten verliezen geloof in Obama

Volgende week gaat Amerika naar de stembus voor tussentijdse verkiezingen voor het Congres. De Democraten kampen met een groot probleem: en dat is Obama zelf. De Amerikaanse president krijgt van alles de schuld: IS, ebola, de gezondheidszorg.

Democraten verliezen geloof in Obama

Zes jaar geleden waren de verwachtingen nog hoog gespannen. De verkiezingsoverwinning van de Democraat Barack Obama op de Republikein John McCain zou een nieuw tijdperk in Amerika inluiden. De eerste post-raciale president, de man met de fluwelen tong en de energieke tred, zou het land weer vlot trekken.

Het Witte Huis zou weer de uitstraling krijgen die het ooit onder de presidenten John Kennedy en Ronald Reagan had. De politieke patstelling zou ongetwijfeld worden doorbroken door de kandidaat die zich aankondigde als verzoener van nationaal formaat en die charisma leek te koppelen aan daadkracht.

Zal hij energie krijgen, of zijn laatste twee jaar gewoon uitzitten?

Timothy Hagle, politicoloog aan de University of Iowa

Goede sier

Nu is er van die vrolijke politieke toekomst niets meer over. Bij de tussentijdse verkiezingen van volgende week is Obama een paria. Democratische kandidaten willen niet in zijn gezelschap worden gesignaleerd. Republikeinen maken goede sier met hem; voor hen is Obama een achttien karaats stemmentrekker.

Timothy Hagle, politicoloog aan de University of Iowa: "George Bush moest voorzichtig zijn waar hij campagne ging voeren. Daar heeft Obama nu ook last van, want Obama is geen graag geziene gast meer."

Zwart maken

Illegale immigranten, terreurdreiging en de strijd tegen IS, gezondheidszorg, personeelsbeleid van het Witte Huis; de Republikeinen hebben de onderwerpen voor het uitkiezen waarmee ze de president en impliciet de Democraten zwart kunnen maken.

Studeerkamer

Obama heeft zich ontwikkeld tot de meest onthechte president die het land ooit heeft gekend. Het politieke spel in Washington beschouwt hij met meewarigheid. Veel vrienden heeft hij de afgelopen zes jaar niet gemaakt. Obama, zo luidt het vernietigende oordeel, houdt meer van zijn studeerkamer dan van zijn ambt. Hij leest liever dan dat hij zich als eerste politicus laat zien of gelden.

"We moeten afwachten wat er gaat gebeuren, hoe Obama gaat reageren. Of hij er energie van krijgt of zijn laatste twee jaar gewoon uit zal zitten", zegt Timothy Hagle.

Fatsoenlijk regeren

Als de Democraten flink verliezen, wordt het moeilijk de meerderheid in de Senaat te behouden. Dan komt het hele Congres in handen van de Republikeinen en is Obama aan handen en voeten gebonden. Dan moet hij compromissen sluiten die bij zijn achterban verkeerd vallen óf er komt niets meer van fatsoenlijk regeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl