Het Oekraïense parlement: een nieuw strijdveld?

De vervroegde parlementaire verkiezingen in het bitter verdeelde Oekraïne zouden eenheid moeten brengen in het land. De oorlog in het oosten zorgt er onder meer voor dat zeer uiteenlopende politici strijden voor een plekje in het parlement en de vraag is of zij gaan voor dialoog of strijd. Rudy Bouma doet verslag vanuit Oekraïne.

Parlement Oekraïne een nieuw strijdveld?

Radicalen

Naarmate de verkiezingsdatum nadert, wordt het steeds duidelijker dat radicalen aan populariteit winnen. Oorlogshelden, activisten en commandanten van vrijwilligersbataljons lopen warm om (soms letterlijk) te strijden voor wat zij denken dat goed is voor het land. Militairen zijn een nieuw fenomeen in het parlement en geven duidelijk weer welk gevoel er in de samenleving heerst: strijd.

Pro-oorlog

Een voorbeeld van een militair die zich verkiesbaar stelt is Oleh Ljasjko met zijn Radicale Partij. Volgens de peilingen wordt zijn partij een van de grootste bij de verkiezingen. Ljasjko maakte furore toen hij in het oosten rebellen als krijgsgevangen nam en ze persoonlijk verhoorde. Zijn partij is populistisch en pro-oorlog.

Azovbataljon

Ook verschillende commandanten van vrijwilligersbataljons, die tijdens de oorlog vochten in het oosten van Oekraïne, stellen zich kandidaat. Zo ook de extreemrechtse Andrij Biletsky, commandant van het beruchte Azovbataljon. "Ik stel me verkiesbaar omdat mijn bataljon zei dat ik het moest doen. Zij begrijpen dat in het parlement ook hun stem moet worden gehoord." De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft Biletsky onderscheiden voor zijn paramilitaire hulp aan de nationale garde.

Publieksfavoriet

Ook de partij van Porosjenko dingt natuurlijk mee bij de verkiezingen. Zijn partij is tot nu toe publieksfavoriet in de polls. Ook Porosjenko trekt naast de politici die al langer in het parlement zitten, militairen aan die in het oosten van het land hebben gevochten. Zo heeft de president kolonel Joelij Mamtsjoer hoog op zijn lijst gezet. Mamtsjoer was de man die beroemd werd toen hij vanaf zijn luchtmachtbasis op de Krim de confrontatie aanging met de Russen.

Naast militairen stellen ook oud-Maidan-activisten, journalisten en oligarchen zich verkiesbaar voor Porosjenko's partij. Dit lijkt ook meteen de strategie te zijn van de president: hij probeert onder de vlag van 'eenheid' een blok te creëren.

Vuilnisbakken

De nieuw opgezette partij 'Oppositie Blok', bestaat uit oude leden van de partij van de verdreven president Janoekovitsj. Het is de vraag of ze het ver gaan schoppen. Uit polls blijkt dat ze op dit moment bij de verkiezingen nog geen 3 procent van de stemmen zouden halen. In de aanloop van de verkiezingen heeft de partij het ook niet makkelijk. Sommige leden van worden door tegenstanders in vuilnisbakken gedumpt.

Niet iedereen doet mee

Er zullen geen verkiezingen zijn op het geannexeerde schiereiland de Krim, die eigenlijk twaalf zetels hebben in het parlement. In Donbass in het oosten van Oekraïne worden de verkiezingen geweigerd door de centrale verkiezingscommissie. Dit betekent dat er waarschijnlijk in een groot deel van het rebellengebied geen verkiezingen zullen zijn. Maar de situatie in dit gebied kan natuurlijk nog veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl