Koninklijk bedankje voor Anton Geesink

De rol van Anton Geesink bij de benoeming van toenmalig kroonprins Willem-Alexander tot lid van het Internationaal Olympisch Comité is veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit brieven uit het enorme archief van de judoka dat vanaf vandaag voor het publiek toegankelijk is.

Koninklijk bedankje voor Anton Geesink

In 1998 werd Willem-Alexander benoemd tot lid van het IOC. In het archief van Geesink is een handgeschreven brief uit 1999 gevonden van de toenmalige kroonprins, die de judoka bedankte voor de "steun gedurende de 'moeilijke' dagen" rond zijn benoeming als IOC-lid.

'Saboteur'

Er ontstond veel beroering rond het lidmaatschap van de prins, omdat voormalig NOCNSF-voorzitter Wouter Huibregtsen aanvankelijk de belangrijkste kandidaat was. Huibregtsen was zo verrast dat hij de kroonprins in de Volkskrant onder meer voor een "judas", "saboteur" en "lafaard" uitmaakte. Die opmerkingen leidden uiteindelijk tot het aftreden van Huibregtsen, die zijn uitspraken later ontkende. Hij besloot na "een constructief gesprek met de prins" de zaak te laten rusten.

Lastpost

NOS-verslaggever Kees Jongkind kreeg van het Utrechts Archief privé-inzage in de collectie van Geesink, waaruit bleek dat Huibregtsen door Geesink persoonlijk pootje werd gelicht. Hierdoor kwam de weg vrij voor Willem-Alexander.

Geesink voelde niets voor een IOC-rol voor "lastpost" Huibregtsen. Die was met onder anderen oud-schaatser Ard Schenk en oud-politica Erica Terpstra kandidaat. Huibregtsen was in Geesinks ogen het prototype sportbestuurder, iemand uit het bedrijfsleven zonder topsportachtergrond. Het heeft nooit geboterd tussen die twee.

Unieke vondst in privécollectie Geesink

Uit het archief van Geeskink blijkt dat hij een brief heeft gestuurd naar IOC-president Juan Antonio Samaranch, waarin hij hem aanraadt Huibregtsen niet serieus te nemen, omdat hij daarmee zijn geloofwaardigheid op het spel zet. Samaranch besloot vervolgens de kroonprins te benaderen.

De brief van de kroonprins aan Geesink wordt sinds donderdag tentoongesteld door het Utrechts Archief, dat meer pronkstukken uit zijn collectie openbaar maakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl