Zwakke Duitse dijken bedreigen Nederland

Terwijl Nederland een grootscheeps Deltaplan heeft klaarliggen dat Nederland tegen stijgende rivieren als de Rijn moet beschermen, loopt Duitsland enorm achter als het om dijkonderhoud gaat. Vooral bij de Rijn is dat een probleem, met enorme gevaren voor Nederland.

Zwakke Duitse dijken bedreigen Nederland

Nederland is sterk afhankelijk van maatregelen in Duitsland. Als de plannen niet op elkaar zijn afgestemd, heeft bijvoorbeeld dijkverzwaring in Nederland geen zin. Een dijkdoorbraak langs de Rijn in Duitsland zou rampzalige gevolgen hebben voor Oost-Nederland: Nederland zou tot aan Zwolle kunnen overstromen.

Een speciale waterconferentie met Duitse en Nederlandse autoriteiten moet tot een betere afstemming van maatregelen leiden. En dat blijkt hard nodig.

Honderden doden

Want terwijl Nederlandse waterschappen de dijken verstevigen tot een niveau waarbij de kans op een doorbraak één keer in de dertigduizend jaar is, hebben Duitse dijken net over de grens een beschermingsniveau van één op dertig jaar.

Een overstroming kost zeker dertig miljard euro en kan honderden doden tot gevolg hebben, waarschuwt de Nederlandse dijkgraaf Hein Pieper van het waterschap Rijn en IJssel.

Zijn Duitse collega Herbert Scheers herkent de zorgen van het Nederlandse waterschap. "We hadden hier het plan om in 2015 de dijken te vervangen, maar de deelstaat heeft de plannen uitgesteld tot 2025."

Klimaatverandering

De Rijn komt bij Spijk Nederland binnen. Het dorp valt in de zogenoemde dijkring 48, die voor de helft in Duitsland ligt. Dijkring 48 is volgens het ministerie van Infrastructuur van nationaal belang.

Door klimaatverandering zal de Rijn in deze eeuw steeds meer water gaan afvoeren. Dijkverzwaring van dijkring 48 is daarom van levensbelang, maar het overleg tussen Nederland en Duitsland erover verloopt moeizaam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl