Aangepast

Definitie pandemie oorzaak gekte Mexicaanse griep

Op 11 juni 2009 verklaart de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Mexicaanse griep tot pandemie. En daarmee is de eerste grieppandemie van de 21-ste eeuw een feit.

Virologen roepen in de media dat er misschien wel sprake is van een nieuwe Spaanse griep, waarbij miljoenen mensen kunnen overlijden. In de hele wereld ontstaat daarom de vrees dat de griep zal leiden tot massale sterfte.

Kritiek

Nadat de WHO de pandemie heeft afgeroepen kopen landen op grote schaal vaccins en virusremmers in. Maar begin dit jaar ontstaat er kritiek. De Europese regeringen, waaronder die van Nederland, zouden zich tijdens de bestrijding van de Mexicaanse griep ten onrechte miljarden uit de zak hebben laten kloppen door de farmaceutische industrie.

Vaccins

Zo reserveerde minister Ab Klink 700 miljoen euro om vaccins te kopen. Nederland heeft al die vaccins bij lange na niet nodig. Uiteindelijk overlijden 63 Nederlanders aan de Mexicaanse griep. Acht daarvan hadden geen andere ziekte.

Gewone griep

Wereldwijd eist de griep minder dan 17.500 levens, een fractie van het aantal slachtoffers dat diverse invloedrijke deskundigen vooraf voor mogelijk houden en ook een fractie van het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt aan de gewone griep.

340 miljoen

In Nieuwsuur vanavond een reconstructie van het mildste griepseizoen ooit. In totaal overleden 63 mensen, acht daarvan hadden geen andere ziekte. In een normaal griepseizoen zijn er gemiddeld duizend griepdoden. Volgens het ministerie van VWS heeft de bestrijding van de Mexicaanse griep 340 miljoen euro gekost.

Definitie

Ook een gesprek met Marc Sprenger, directeur van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) in Stockholm. Hij wil dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de definitie van een pandemie aanpast. De aanpak van de Mexicaanse griep laat zien dat de huidige definitie niet werkt. "Het woord pandemie roept nu verkeerde associaties op en ik heb de WHO geadviseerd om de definitie te veranderen," aldus Sprenger. Sinds mei 2009 kan ook een mild virus leiden tot een pandemie. In de oude WHO definitie van 2005 ging men nog uit van veel doden en zieken bij een pandemie. De ernst van het virus is nu geen criterium meer. Door die verandering kon de WHO op 11 juni 2009 de pandemie afkondigen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Judith.Pennarts@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl