Aangepast

AKO Literatuurprijs voor David van Reybrouck

David van Reybrouck heeft de AKO Literatuurprijs 2010 gewonnen met zijn boek Congo, een geschiedenis. Dat heeft juryvoorzitter en GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema live in Nieuwsuur bekendgemaakt. Van Reybrouck (1971) ontvangt een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro.

Veerkracht

De jury roemde Van Reybroucks stylistische kwaliteiten. "Een knap gecomponeerd verhaal over slavernij en kolonialisme, veerkracht en overleven. Een meeslepend geschiedeniswerk van een historicus én romancierVan Reybrouck zei overdonderd te zijn", aldus de jury. De schrijver zelf was blij verrast. "Het is vreemd te midden van zo veel talent uitverkoren te zijn," zei Van Reybrouck in zijn toespraak.

Shortlist

Vorige maand maakte juryvoorzitter en GroenLinks-fractieleider Femke Halsema in dit programma de shortlist van de AKO Literatuurprijs 2010 bekend. Van de 430 inzendingen werden er uiteindelijk zes geselecteerd voor de shortlist. Lees hieronder fragmenten uit de juryrapporten. De volledige rapporten kunt u hier lezen.

Kees van Beijnum - Een soort familie

Van Beijnum kiest in deze prachtig gecomponeerde roman het perspectief van de jongste zoon die, inmiddels volwassen, terugkijkt op zijn benauwde jeugd en het verlies van zijn familie. (...) Een gelaagde roman over eenzaamheid en ontheemdheid, waarbij juist de sobere, niet- sentimentele stijl ontroert.

Oscar van den Boogaard - Meer dan een minnaar

Meer dan een minnaar is een virtuoos melodrama over geboorte en dood; het ontroert en roept mededogen op. (...) Van den Boogaard verrast zijn lezers met een even onverwachte als zorgvuldig voorbereide draai aan zijn verhaal. (...) Als je na uren puur leesplezier de laatste bladzijde dichtslaat, past slechts e´e´n emotie: diepe bewondering.

Tom Lanoye - Sprakeloos

Subtiel en meerstemmig verbeeldt Lanoye hoe zijn moeder hem steunde, in haar greep had en dwong om zich van haar te ontdoen. (...) Opvallend is hoe de auteur in zijn kroniek de diepste lagen van zijn gevoel niet in woorden giet en zich schijnbaar afhoudt van zijn verdriet over haar overlijden. (...) Lanoye kiest heel geslaagd voor de barokke schijnbeweging, voor cirkels rond de lege kern.

Willem Jan Otten - Onze Lieve Vrouwe van de Schemering

Willem Jan Otten weet verwondering, oprechtheid en een indrukwekkende hoeveelheid kennis en inzicht samen te brengen in een helder filosofisch betoog dat tegelijkertijd leest als een literair verhaal. Zijn zinnen staan stevig als kathedralen en zijn al evenzeer het bewonderen waard door hun verfijning en taalkundige klaarte. (...) Door zichzelf breekbaar op te stellen, toont hij eveneens mededogen voor de tere, twijfelende mens in ieder van ons.

Koen Peeters - De bloemen

(...) De bloemen is meer dan een fijnzinnige, orgineel versneden familieroman. Door het familiealbum heen ranken meditatieve passages. Zij gaan over het vervlieden van de tijd, over God die er was en er misschien nu ook nog is, maar minder zichtbaar. De verteller hoopt heimelijk – door deze familiale bloemenblaadjes te inventariseren en op die manier te conserveren voor het nageslacht – een goddelijk werk te doen.

David van Reybrouck - Congo, een geschiedenis

(...) Niets is onmogelijk in de werkelijkheid van dit kloeke boek. Congo, een geschiedenis is een knap gecomponeerd verhaal over uitbuiting, slavernij, kolonialisme, terreur, veerkracht en overleven. Het is het verhaal dat Van Reybrouck moest vertellen en dat doet hij zonder ook maar een moment de greep op zijn materiaal te verliezen: persoonlijk, meeslepend, humaan, toegankelijk en bijna achteloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl