Aangepast

Hoge babysterfte door slechte overdracht

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het UMC Utrecht in het tijdschrift British Medical Journal blijkt dat het hoge aantal baby's dat in Nederland sterft tijdens de zwangerschap of bevalling, ermee te maken kan hebben dat in Nederland veel met verloskundigen gewerkt wordt en de overdracht naar gyneacologen vaak niet sopel verloopt.

Babysterfte

Het aantal baby's dat in Nederland tijdens de bevalling overlijdt, is een van de hoogste in Europa: de totale babysterfte in Nederland is 1 procent; jaarlijks sterven er 1750 baby's op circa 180.000 bevallingen.

Eerste lijn

De kans op babysterfte is hoger als de bevalling begint onder leiding van een verloskundige, in de eerste lijn. Dit zijn zogenaamde laag-risico-bevallingen waar geen complicerende factoren een rol spelen.Toch is bij deze bevallingen de kans op babysterfte 2,3 maal zo hoog als bij hoog-risico-bevallingen die starten onder supervisie van een gynaecoloog, in de tweede lijn. Maar, zo zegt gynaecoloog en hoofdverantwoordelijke van het onderzoek Anneke Kwee van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in NRC Handelsblad vandaag: "Het is niet zo dat het thuis fout gaat, maar de keten van zorg levert vertraging op", aldus Kwee. Zij wijt de problemen vooral aan de overdracht.

Verrassend

De onderzoekers noemen de resultaten "verrassend". "Bij laag-risico-bevallingen verwachtten we minder babysterfte en intensive care-opnames, maar het omgekeerde is waar. De huidige richtlijnen en technieken om het risico in te schatten schieten kennelijk tekort."

Pleidooi

De onderzoekers pleiten voor een verandering van het verloskundige systeem om het risico terug te brengen. Zo moet er betere bewaking zijn rond de bevalling, beter transport bij noodgevallen, meer informatieoverdracht tussen professionals en een betere risico-inschatting door die professionals. In de Volkskrant van vandaag oppert Kwee: 'Je zou moeten onderzoeken of het werkt om alle vrouwen in het ziekenhuis of in een geboortecentrum te laten bevallen. Met één afdeling waar elke bevalling plaatsvindt, ongeacht hoge of lage risico's. Op zo'n afdeling moeten zowel verloskundigen als gynaecologen rondlopen. Zodra er iets misgaat, is er geen afstand meer.'

Veilig

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV)vindt dat dat bij 'gezonde' zwangerschappen thuisbevallen nog steeds een veilige optie is.

In Nieuwsuur vanavond gesprekken met zwangere vrouwen en in de studio een gesprek met gynaecoloog en hoofdverantwoordelijke van het onderzoek Anneke Kwee van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en verloskundige Beatrijs Smulders.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Karel.Ornstein@Nieuwsuur.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl